AKTUELLT /
Naturmötet – Den nyfikna mården
Naturfotografen Mårten Lundgren medverkar ibland i Våra Rovdjur, främst med artiklar som handlar om rovfåglar och ugglor. Numera kan vi även njuta av hans fina bilder och kåserande upplevelser i naturen en gång i månaden här på sajten. I detta kåseri berättar han om en nyfiken mård.
489 björnar dödade i årets björnjakt
I 2024 års björnjakt skulle 486 björnar dödas. 489 sköts. När licensjakten på björn var över den 15 oktober hade 489 björnar skjutits, vilket är en överavskjutning på tre individer. En stor andel av de skjutna björnarna är också äldre, reproduktiva honor, vilket kan...
Chockbeslut från regeringen – menar att Sverige inte behöver fler än 170 vargar
170 vargar är det referensvärde för varg som regeringen kommer rapportera till EU 2025. Den 16 oktober meddelade regeringen att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för vargen i Sverige är sänkt från 300 till 170 vargar. 170 är därmed det antal som...
Svenska Rovdjursföreningen är emot all licensjakt på varg. Överallt.
Vargjaktbesluten som tillkännagavs förra veckan väckte som alltid kraftiga reaktioner. Vi som värnar vargen och vill bevara den, som Svenska Rovdjursföreningen, menar att licensjakt på varg över huvud taget inte borde bedrivas. Inte någonstans. Vi kommer överklaga besluten, samt…
30 vargar ska dödas i 2025 års vargjakt
Fem vargfamiljer ska utplånas i 2025 års vargjakt. Trots att de i princip inte gjort någon skada på tamdjur. Länsstyrelserna i mellersta och södra förvaltningsområdet beslutade måndagen den 7 oktober att totalt 30 vargar ska skjutas i 2025 års licensjakt på varg. Som...
Naturmötet – den orädda ormvråken
Naturfotografen Mårten Lundgren medverkar ibland i Våra Rovdjur, främst med artiklar som handlar om rovfåglar och ugglor. Numera kan vi även njuta av hans fina bilder och kåserande upplevelser i naturen en gång i månaden här på sajten. I detta kåseri berättar han om en ovanligt orädd ormvråk.
Arkiv
Dags för nästa jakt på rödlistad art – 1 oktober börjar järvjakten
Den 1 oktober börjar en ny jakt på en rödlistad art i Sverige. Denna gång är det järvens tur, trots att det inte finns fler än, grovt uppskattat, cirka 680 av dem i hela landet. Jakten sker med stöd av Sveriges egna undantagsregler, trots att järven är en sårbar art och ska vara strikt skyddad enlig Bernkonventionen. Järven, Sveriges…
Skyddsjakten på vargen i Lerdala åter igång
Förvaltningsrätten avslog Rovdjursföreningens överklagan. Dock kommer jakten endast bedrivas på varg som återkommer till hagen där minishetlandsponnyn dödades och spåra vargen därifrån. Svenska Rovdjursföreningen och Föreningen Nordulv överklagade länsstyrelsen i...
EU röstade för att nedgradera vargens skyddsstatus
Den 25 september 2024 enades en majoritet av EU:s medlemsstater om att anta Europeiska kommissionens förslag om att nedgradera vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen. Denna förändring öppnar dörren för omfattande vargjakt i framtiden och strider mot Europas åtagande att skydda och återställa den biologiska mångfalden.
Sverige är ett av…
Medverka med din bästa rovdjursbild
Föreningens rovdjurskalender med vackra bilder på våra svenska rovdjur, rovfåglar och ugglor är en populär julklapp och ett bra sätt att stödja vårt arbete. Nu efterlyser vi bilder till 2025 års kalender, kanske har du något foto som passar? Alla som publiceras i...
NYTT Månadskåseri: Naturmötet
Naturfotografen Mårten Lundgren medverkar ibland i Våra Rovdjur, främst med artiklar som handlar om rovfåglar och ugglor. Från och med nu kommer vi även att kunna njuta av hans fina bilder och kåserande upplevelser i naturen en gång i månaden här på sajten. Första...
Minst 71 björnar skjutna redan före lunch första dagen på björnjakten som får skarp internationell kritik
Den 21 augusti började björnjakten. Redan vid sjutiden på morgonen hade Värmland skjutit de tre som var lovliga där och jakten avlystes och strax efter lunchtid hade 71 björnar dödats, framför allt i Gävleborg och Dalarna. Internationell press har reagerat med artiklar med skarp kritik mot den svenska björnjakten.
DEBATT: Sluta förringa den illegala jakten
Enligt forskarna på SLU Grimsö försvinner 20- 25 procent av de svenska vargarna på grund av illegal jakt. I en debattartikel i Altinget i början av juli gick Solveig Larsson och Jens Gustafsson från Jägarnas Riksförbund, JRF, hårt åt forskare på Grimsö och anklagade...
Minskad björnjakt – men absolut inte tillräckligt
Nu har samtliga björnlän beslutat om antalet björnar som får skjutas i årets licensjakt – 486. Det är visserligen en minskning med 163 björnar jämfört med förra året rekordstora jakt på 649, men nu höjer forskare varningens finger för alltför omfattande björnjakt. Läs mer här.
Lodjursstammen fortsätter att minska
Inventeringsresultatet 2023/2024 för lodjur visar att det finns knappt 1 300 lodjur i Sverige. Det är en minskning med över 100 lodjur jämfört med inventeringen 2022/2023 då drygt 1400 lodjur dokumenterades i Sverige. Läs mer här.
Regeringen fortsätter att driva på för att halvera vargstammen
I ett pressmeddelande från Naturvårdsverket den 20/6 konstaterar Mona HansErs, chef viltanalysenheten på Naturvårdsverket, att det är möjligt att sänka vargstammen till 170-270 individer, men att framför allt ett referensvärde i lägre delen av intervallet innebär ett större biologiskt och juridiskt risktagande jämfört med idag. Läs mer här.
DEBATT: Jo, rovdjursavvisande stängsel fungerar
Christer Davidsson, föreningens regionansvarige i Östergötland, bemöter påstående i Östgötacorrespondenten om att rovdjursavvisande stängsel inte fungerar. Läs mer här.
NYHET! Läs både nya och gamla nummer digitalt!
Nu kan du som är medlem enkelt läsa både nya och gamla utgåvor av Våra Rovdjur digitalt på din telefon, läsplatta eller dator. Helt gratis för medlemmar. Äldre utgåvor fylls på efterhand. Läs mer här.
Se filmen om varför man ska ha rovdjursavvisande stängsel
Svenska Rovdjursföreningen har jobbat med att montera rovdjursavvisande stängsel sedan de första vargarna återetablerades i Sverige i början av 1980-talet. Sedan 2022 har vi medel från WWF för att skala upp detta och utbilda fler stängslingskunniga. Klicka här för att se en film om hur arbetet går till.
Tvååriga beslut för både licensjakt och miniminivån för varg
Naturvårdsverket överlåter licensjaktbesluten för varg på länsstyrelserna för två år framåt. Miniminivån ligger kvar på 300. Läs mer här.
Skydda både tamdjur och rovdjur med RAS
Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för Sveriges rovdjur är att stängsla in tamdjur med rovdjursavvisande stängsel (RAS).
Tamdjursägare som vill skydda sina djur mot angrepp kan få bidrag av Länsstyrelsen för rovdjursavvisande stängsel. Svenska Rovdjursföreningens volontärer kan kostnadsfritt hjälpa tamdjursägare med montering av stängsel så de ger det bästa skyddet.
Vi söker tamdjurägare att hjälpa och volontärer som vill göra en insats!
AKTUELLT/Tidningen Våra Rovdjur
DEBATT: En överlevnadsguide för björnen
Emil Siekkinen, skribent och debattör, har ett stort engagamang för djur och natur och är mångårig medlem i föreningen. Här skriver han sitt försvarstal för björnen som han anser jagas alltför hårt. Det sammanlagda jaktuttaget av björn har sedan jaktbeslut flyttades...
Fortsatt inavelsproblem i vargpopulationen
Det genomsnittliga vargparet har samma genuppsättning som helsyskon. Resultaten från inventeringsperioden 2023/24 visar att det finns cirka 440 vargar i Skandinavien. Ungefär 375 av dem finns i Sverige. Vargstammen i Sverige har minskat jämfört med i fjol då...
Luckor ut från vägbanan ska rädda grävlingar
Den nattaktiva grävlingen lever farligt på vägarna. Trafikverket provar grävlingsluckor ut från vägbanan efter brittisk modell i Blekinge. Sedan ungefär ett år tillbaka pågår ett projekt på väg E22 i Blekinge för att minska antalet trafikdödade grävlingar. Längs en...
EAWC – den europeiska alliansen för vargens bevarande
Svenska Rovdjursföreningen ingår i en allians av europeiska naturvårdsorganisationer, EAWC. Här får du veta mer om alliansen och det gemensamma arbetet för vargen i Europa.
Möte med Den stora grå
Fotografen Mårten Lundgren berättar om ett fantastiskt möte med en lappuggla, även kallad Den stora grå.
Östersjöns gråsäl – en dramatisk historia
Östersjögråsälen var nära att utrotas på grund av jakt och miljögifter för 100 år sedan. Nu har den återhämtat sig relativt bra, men vi får se upp så att vi inte gör samma misstag igen.
Hårt liv för våra örnar
Mänsklig aktivitet är en betydande orsak till att örnar dör i förväg. På bilden en kungsörn. foto Sami Rahkonen Vad dör våra örnar av egentligen och hur gamla är de när de lämnar in? Robert Franzén har gjort en ambitiös djupdykning i det digra material som finns om...
Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur
Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter på SLU och de menar att här inte råder några tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda, som att hunden har medfödda anlag att vakta och att rätt uppfostran och träning ges. Andra faktorer som kan påverka är exempelvis den totala rovdjursförekomsten, antalet tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till den här typen av hundhållning.
Illegal jakt fortfarande ett hot mot vargstammen
De svensk-norska vargarna är troligen några av världens mest dokumenterade. Varje vinter identifieras och inventeras de med hjälp av DNA. Men varje år försvinner vargar spårlöst. Ibland utplånas hela revir. Av allt att döma är det illegal jakt som ligger bakom, även om det inte säkert går att bevisa.
Rävskabb måste inte vara en dödsdom
Rävskabb är en ibland mycket plågsam kvalstersjukdom som kan drabba både räv, varg, mård och lodjur. Det medicinska svaret på frågan om rävskabb går att behandla är ja, men frågan är mer komplex än så.