AKTUELLT /
Kan Sveriges vargstam vara så liten som 170-270 individer? Internationella forskare ska ge svar.
Regeringens förslag om att minska vargstammen till mellan 170-270 individer har kritiserats hårt bland annat för att den saknar aktuell vetenskaplig grund. Därför har Naturvårdsverket nu beslutat att två internationella forskare ska analysera den skandinaviska vargstammen.
DEBATT: Björnjakten kan och bör ifrågasättas
Och liksom varje människa har ett enda liv, har varje björn ett enda liv. Är det då rimligt att svenska björnjägare – för sitt höga nöjes skull – tillåts beröva individer deras enda liv?” Emil Siekkinen ifrågasätter behovet av den svenska björnjakten.
Obduktion visar – välmående lodjur skjutna i lodjursjakten
I dagarna kom rapporten från SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som har genomför obduktion av samtliga av de 182 lodjur som sköts i licensjakten 2023. Hälsotillståndet på den svenska lodjursstammen verkar vara gott, vilket i föreningens ögon gör det extra beklämmande att dessa viktiga rovdjur skjuts i vad vi betraktar som till absolut största delen en ren nöjes- och troféjakt.
Hur mår våra rovfåglar och ugglor?
Lappugglan är i kategorin "sårbar", Foto Yvonne Stridberg, Vissa rovfåglar ser vi relativt ofta, som ormvråken där den sitter på en stolpe vid vägen. Men hur ser statusen ut för våra andra, lite mer osynliga rovfåglar och ugglor? Många känner nog till den lyckade...
Vanligt med nyfikna ungvargar på vandring
Att se en varg i närheten av där man bor kan vara både spännande och kännas lite skrämmande. Här får du veta mer om vad du kan göra om du möter en varg.
Varför vi säger NEJ till troféjakt på lodjur
#NEJTROFÉJAKTLODJUR Vi har lanserat en hashtag-kampanj för att uppmärksamma den grymma och onödiga nöjes- och troféjakten på lodjur i Sverige. På den här sidan förklarar vi mer om varför den här jakten förekommer, hur den går till, varför vi anser att den är fel och...
Arkiv
Namninsamlingen mot lodjursjakten överlämnad till Naturvårdsverket
Svenska Rovdjursföreningens namninsamling mot lodjursjakten är nu överlämnad till Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.
Fortfarande höga kvoter för licensjakt på säl
För andra året i rad har Naturvårdsverket beslutat om licensjakt på gråsäl och knubbsäl. 1 500 gråsälar och 630 knubbsälar får skjutas under 2023 års jakt som motiveras med att få ner antalet skador inom yrkes- och fritidsfisket i Sverige. Kvoterna är sänkta jämfört med förra året och ett steg i rätt riktning enligt forskarna, men bedöms fortfarande vara för höga.
Kända svenskar säger NEJ till nöjes- och troféjakt på lodjur
Under april 2023 publicerar vi i våra kanaler tre olika filmer där drygt 30 kända svenskar inom olika områden säger NEJ till nöjes- och troféjakt på lodjur. Detta är en del i en omfattande kampanj med syfte att öka medvetandet hos allmänheten om att denna jakt förekommer och med mål att stoppa jakten i framtiden.
Kan de vilda djuren rädda klimatet?
En ny studie av bland andra SLU visar att nio vilda djurarter, till exempel vargen, kan hjälpa oss att bekämpa klimatförändringar. De vilda djuren hjälper bara genom att existera till att hålla stora mängder koldioxid borta från atmosfären. Forskarna räknar med att...
Se vår animerade video här!
Här kan du ta en närmare titt på vår animerade video om lodjursjakten i Sverige, animatör Isabelle Friberg. Just nu pågår den största svenska lodjursjakten någonsin – 201 av dessa vårt viktiga, vackra och skygga enda vilda kattdjur ska dödas i år – en ren trofé- och...
29 organisationer skriver gemensamt brev till EU rörande den svenska varg- och lodjursjakten.
I ett gemensamt brev, undertecknat av 29 europeiska organisationen, begärs att EU-kommissionen återupptar överträdelseförfarandet mot Sverige rörande dess politik för vargförvaltning, samt att undersöka om det finns laglig grund för landets lodjursförvaltning.
Skriv på vårt upprop mot lodjursjakten!
Skriv gärna på vårt upprop mot lodjursjakten som kommer att skickas till EU samt svenska beslutsfattare. Det går fortfarande bra att skriva på. Om vi kan visa att det finns ett brett stöd för lodjuren så har vi större chans att stoppa jakten i framtiden, även om årets jakt redan har satt igång.
Var 2021 års björnjakt i Jämtland för omfattande?
Högsta förvaltningsdomstolen har efter Svenska Rovdjursföreningens överklagan meddelat så kallat prövningstillstånd rörande 2021 års licensjakt på björn i Jämtland. Frågan som ska utredas är om jakten varit lämplig till sin omfattning, med hänsyn till björnstammens storlek och sammansättning.
Brittiska The Guardian uppmärksammar svensk lodjursjakt
Liksom vargjakten uppmärksammas nu lodjursjakten även internationellt. Här är ett utdrag ur en artikel publicerad på theguardian.com den 2 mars 2022, fritt översatt:
Föreningens ordförande, Magnus Orrebrant, är den som först får komma till tals i artikeln och säger så här:
”Det här är en troféjakt, precis som att åka till Afrika för att jaga lejon”.
DEBATT Aftonbladet: Ordförande Magnus Orrebrant menar att den rekordstora lodjursjakten är obegriplig och kontraproduktiv.
Föreningen menar att licensjakten sker bara för att tillfredsställa intresset som ett fåtal jägare har av spännande troféjakt, på bekostnad av ökade betesskador och trafikolyckor. Lodjursjakten är ett mycket kontraprodukt beslut ur ett bredare samhällsperspektiv, skriver Magnus Orrebrant i en debattartikel införd i Aftonbladet den 1 mars.
Rekordår för kungsörnen i Sverige!
Förra årets inventering visar på en lovande trend för kungsörnen i Sverige. Det ser lovande ut för kungsörnen i Sverige, det visar Naturhistoriska riksmuseets inventering av arten för 2022. Över 250 lyckade häckningar registrerades runtom i landet förra året. Det är...
Rekordstor lodjursjakt även i år
201 lodjur ska skjutas i 2023 års lodjursjakt. Foto Peter W Eriksson Det finns cirka 1450 lodjur i Sverige, 300 färre än för 10 år sedan. Trots det har beslut tagits om att rekordmånga, 201 lodjur, ska skjutas i licensjakten 2023 som börjar den 1 mars. I dagarna...
Årets vargjakt är över
Årets rekordstora licensjakt på varg är nu över. Totalt sköts 57 av de tilldelade 75 vargarna i de tolv reviren i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro. Tilldelningen baseras på förra årets inventering och det har därför varit svårt att avgöra hur många...
DEBATT Lodjursjakten: Skjut inte våra lodjur!
1 mars börjar lodjursjakten, men få svenskar känner till att omfattande organiserad jakt förekommer på vårt enda vilda kattdjur. Varför ska det jagas överhuvudtaget, och ska Sverige vara ett land man åker till för troféjakt? Så skriver Svenska Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, i en debattartikel.


Vill du göra en insats?
Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för varg, lo och björn är att hjälpa Sveriges fårägare att skydda sina djur genom att sätta upp rovdjursavvisande stängsel (RAS).
Svenska Rovdjursföreningen ordnar stängslingsgrupper som åker ut till gårdar med får eller andra tamdjur och hjälper dem sätta upp rovdjursavvisande stängsel som skyddar boskapen från rovdjursangrepp.
Vi arbetar helt ideellt och behöver bli fler över hela landet.


AKTUELLT/Tidningen Våra Rovdjur
Living Planet Report – ur rovdjurens perspektiv
Naturrapporten Living Planet Report ges ut vartannat år sedan 1998. När rapporterna från 2018 och 2020 jämförs med rapporten från i höstas, är det en deprimerande läsning. Men några positiva undantag finns, bland annat för våra svenska stora rovdjur. Dock är de fortfarande rödlistade.
En splittrad vargfamilj jagar sämre
En ensam varg har inte mycket att komma med när det gäller att lägga ner ett större byte. En flock som samarbetar på ett avancerat strategiskt sätt är något helt annat. Amerikansk forskning visar dessutom på vikten av äldre, erfarna vargar.
Stängsling med RAS (RovdjursAvvisande Stängsel) – så fungerar det
I snart 20 år har Svenska Rovdjursföreningen hjälpt tamdjursägare att stängsla mot rovdjur. Här får du en kort beskrivning över hur det går till, både för dig som gärna vill ha hjälp med att stängsla, och dig som kan tänka dig att hjälpa till med detta viktiga arbete för samexistens.
Lodjur och rådjur följs åt
Henrik Andrén, lodjursforskare och professor vid institutionen för Ekologi, Grimsö forskningsstation, berättar om lodjursstammens historiska utveckling i Sverige. Det är en historia om såväl människans stora påverkan som det intressanta ekologiska samspelet mellan lodjuret och dess huvudsakliga bytesdjur, rådjuret.
Fjällrävshjältar prisas
Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland belönas för sitt mångåriga arbete med att informera och skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur.
Är vargjakten verkligen laglig?
Beslutet om att 75 vargar ska skjutas i vargjakten 2023, grundar sig på att vargen sägs ha uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus (GYBS). Har en art inte det, får inte den här typen av jakt genomföras enligt EUs art- och habitatdirektiv. Men är verkligen gynnsam...
Lär dig att spåra
Att spåra är spännande och ett sätt att lära känna våra rovdjur bättre. Här berättar spårningsexperten Sören Decrane om hur du kan börja träna upp din spårningsförmåga på vårt vanligaste lilla rovdjur – räven.
Oförglömlig björnresa till Finland
Äntligen fick Anna-Karin Lieber göra verklighet av sin dröm om att spana på björn i östra Finland. Det blev precis så fantastiskt som hon hoppats. Här är hennes berättelse.
Media en stark röst i rovdjurspolitiken
Kan den bild media presenterar av vargen ha betydelse för rovdjurspolitiken? Svenska Rovdjursföreningens systerförening i Norge, Foreningen Våre Rovdyr, har tillsammans med NOAH, WWF och Naturvernforbundet beställt en rapport om hur vargen presenteras i norsk media....
Rovdjursföreningen i samarbete med Djurskyddet för att ge barn ökat empatiskt förhållningssätt
Tidigt under 2022 inleddes ett samarbete mellan Svenska Rovdjursföreningen och REDE med syfte att ta fram övningar som handlade om våra svenska rovdjur. Denna höst lanseras två färdiga övningar, en för förskolan och en för barn i mellanstadieåldern.