AKTUELLT / Nyheter

Arkiv

Skydda både tamdjur och rovdjur med RAS

Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för Sveriges rovdjur är att stängsla in tamdjur med rovdjursavvisande stängsel (RAS).

Tamdjursägare som vill skydda sina djur mot angrepp kan få bidrag av Länsstyrelsen för rovdjursavvisande stängsel. Svenska Rovdjursföreningens volontärer kan kostnadsfritt hjälpa tamdjursägare med montering av stängsel så de ger det bästa skyddet.

Vi söker tamdjurägare att hjälpa och volontärer som vill göra en insats!

AKTUELLT/Tidningen Våra Rovdjur

Hårt liv för våra örnar

Hårt liv för våra örnar

Mänsklig aktivitet är en betydande orsak till att örnar dör i förväg. På bilden en kungsörn. foto Sami Rahkonen Vad dör våra örnar av egentligen och hur gamla är de när de lämnar in? Robert Franzén har gjort en ambitiös djupdykning i det digra material som finns om...

Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur

Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur

Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter på SLU och de menar att här inte råder några tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda, som att hunden har medfödda anlag att vakta och att rätt uppfostran och träning ges. Andra faktorer som kan påverka är exempelvis den totala rovdjursförekomsten, antalet tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till den här typen av hundhållning.