AKTUELLT /
Svenska Rovdjursföreningen överklagar skyddsjakt på genetiskt viktig varg i Kalmar län
Skyddsjakten på den genetiskt viktiga vargen i Kalmar stoppas. Uppdatering 28/11: Det är nu bekräftat via DNA att det är den genetiskt viktiga hanen, G93, från norska Settenreviret, som står bakom åtminstone tre av fårangreppen. Vargen fortsätter nu med stor...
Uttern är tillbaka!
Tack vare jaktstopp, minskande miljögifter och konkreta åtgärder för att förbättra livsmiljöer, har uttern återhämtat sig så väl att den numera betraktas som livskraftig.
Digivande björnhonor skjutna i årets licensjakt, Svenska Rovdjursföreningen polisanmäler
Svenska Rovdjursföreningen polisanmäler de skyttar som skjutit digivande honor i följande län; Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Norrbotten och Dalarna.
Skyddsjakt på varg stoppad efter SRF:s överklagan
Efter vargangrepp på får kring Linderödsåsen i Skåne gav länsstyrelsen i oktober grönt ljus för skyddsjakt på varg i området. Det var ett beslut som oroade många, inklusive Svenska Rovdjursföreningen som överklagade beslutet tillsammans med föreningen Nordulv. Nu har...
Gemensamt upprop mot jakttävlingen ”Rovdjurskampanjen”
I en debattartikel tar representanter från djurrättsorganisationer, opinionsbildare och kända personer med stort djurengagemang avstånd från den nu pågående jakttävlingen ”Rovdjurskampanjen”. Skribenterna uppmanar även Sveriges regering till att sluta låta Sverige vara ett jaktparadis och att Naturvårdsverket ska våga stå upp för de vilda djuren.
Svenska Rovdjursföreningen överklagar vargjakten 2024
2024 års vargjakt kommer att omfatta 36 vargar, sex revir. Det är visserligen cirka hälften så många vargar som för 2023 års vargjakt om på 75 vargar, men föreningen har ändå överklagat samtliga licensjaktsbeslut i de fem länen Värmland (6) Västmanland (6) Örebro (12) västra Götaland (6) samt Södermanland (6).
Arkiv
Svenska Rovdjursföreningen polisanmäler händelsen med två skjutna vargar på Linderödsåsen
Svenska Rovdjursföreningen ser flera tveksamheter rörande hur denna händelse har gått till. Enligt vår mening är vad som egentligen skedde heller inte tillräckligt klarlagd för att länsstyrelsen ska kunna låta bli att polisanmäla händelsen, vilket alltså inte gjorts. Därför väljer Svenska Rovdjursföreningen att polisanmäla, så att en adekvat utredning görs.
BJÖRNJAKTEN AVSLUTAD: En enda björn klarade sig, 648 dödades, däribland många björnungar
Årets rekordstora björnjakt är nu avslutad. 648 av 649 björnar har dödats; 291 hanar, 348 honor samt fyra skadeskjutna av okänt kön eftersom de inte hittats. Dessutom har ett antal av de dödade honor visat sig ha vätska i sina spenar, vilket är ett tecken på att de troligen har årsungar. Hona med ungar är enligt lag förbjudet att skjuta.
SRF:s överklagan av björnjakten i Jämtland avslås
Högsta förvaltningsdomstolen avslog nyligen Svenska Rovdjursföreningens överklagan av björnjakten i Jämtlands län för 2021. Bild: Gunther Lenhart - Vi tycker så klart att det här är helt bedrövligt och är besvikna på beslutet, det säger Magnus Orrebrant som är...
Inavel fortfarande ett stort problem för vargstammen
Vilka revir som omfattas av 2024 års licensjakt grundar sig på förvaltningsplanen för stora rovdjur där man kan läsa att ”Licensjakt bör ske utifrån kriterier baserade på koncentration av revir, genetisk status, samt socioekonomiska faktorer.” Då den svenska vargstammen är starkt inavlad, är den genetiska aspekten extra viktig.
Förväntat vargjaktsbeslut för 2024
2024 års vargjakt kommer att omfatta 36 vargar, och för första gången i modern tid utlyses licensjakt i Södermanland. Antalet vargar är visserligen en halvering jämfört med 2023 års beslut, men orsakerna till sänkningen är oroande, menar Svenska Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant.
36 vargar ska skjutas i 2024 års licensjakt
2024 ska 36 vargar skjutas i licensjakt som börjar den 2 januari 2024. Vid en pressträff på länsstyrelsen i Dalarna kl 13.00 den 21 sept meddelades att licensjakten på varg 2024 kommer att omfatta 36 vargar, sex revir, i hela Sverige. Antalet vargar är är nära en...
Öppet brev till landshövdingarna om vargjakten 2024
Nu under september månad tas beslut om antalet vargar som ska dödas i 2024 års licensjakt på varg. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig som tidigare denna jakt och gör allt för att försöka påverka besluten. I dagarna skickades därför ett öppet brev till samtliga landshövdingar som kan besluta om vargjakt.
SRF skriver gemensam protest till EU om vargfrågan
Svenska Rovdjursföreningen har tillsammans med ett antal europeiska miljöorganisationer som ingår i European Alliance for Wolf Conservation skrivit en gemensam protest till EU-kommissionen om att vargens skyddsstatus eventuellt kan försvagas. Du kan läsa en fri...
Rädda de svenska vargarna – Skriv till EU!
Nyligen gick EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ut med att EU potentiellt ska försvaga vargens skyddsstatus. Detta kan ge allvarliga konsekvenser för vargen som art i Europa och särskilt påverka vår isolerade och sårbara vargstam här i Norden. Gör din...
SRF kritiserar EU:s utspel om varg
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gick nyligen ut med att EU potentiellt kan komma att försvaga vargens skyddsstatus i Europa. Detta har naturligtvis väckt oro bland oss som kämpar för att bevara vargarna i Europa. Det är sant att vissa regioner...
DEBATT: Vanliga människor vill kunna röra sig i skogen utan att vara rädda för att bli skadade
Vi vill kunna njuta av skogen med alla dess vilda djur, även björn.
Noll vargangrepp när ideella fåraherdar vaktar i Schweiz
Sedan frivilliga fåraherdar börjat vakta friströvande får på alpsluttningarna i Schweiz nattetid, har inga vargangrepp skett.
6 starka skäl till att SRF är emot björnjakten
Det finns i huvudsak sex starka skäl till att Svenska Rovdjursföreningen är emot 2023 års rekordstora björnjakt på 649 björnar: 1. Brunbjörnen klassificeras som ”nära hotad” enligt den så kallade ”Rödlistan” Björnjakten är inte förenligt med artens överlevnadsstatus....
Regeringen ändrar forskningsuppdrag om vargförvaltningen
Regeringen ändrar sitt uppdrag till Naturvårdsverket rörande vargförvaltningen (M2022/01143). Ändringen innebär att man nu ska fokusera på frågan om under vilka förutsättningar Sverige kan ha en vargstam på endast 170 individer.
Vill du göra en insats?
Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för varg, lo och björn är att hjälpa Sveriges fårägare att skydda sina djur genom att sätta upp rovdjursavvisande stängsel (RAS).
Svenska Rovdjursföreningen ordnar stängslingsgrupper som åker ut till gårdar med får eller andra tamdjur och hjälper dem sätta upp rovdjursavvisande stängsel som skyddar boskapen från rovdjursangrepp.
Vi arbetar helt ideellt och behöver bli fler över hela landet.
AKTUELLT/Tidningen Våra Rovdjur
Hårt liv för våra örnar
Mänsklig aktivitet är en betydande orsak till att örnar dör i förväg. På bilden en kungsörn. foto Sami Rahkonen Vad dör våra örnar av egentligen och hur gamla är de när de lämnar in? Robert Franzén har gjort en ambitiös djupdykning i det digra material som finns om...
Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur
Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter på SLU och de menar att här inte råder några tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda, som att hunden har medfödda anlag att vakta och att rätt uppfostran och träning ges. Andra faktorer som kan påverka är exempelvis den totala rovdjursförekomsten, antalet tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till den här typen av hundhållning.
Illegal jakt fortfarande ett hot mot vargstammen
De svensk-norska vargarna är troligen några av världens mest dokumenterade. Varje vinter identifieras och inventeras de med hjälp av DNA. Men varje år försvinner vargar spårlöst. Ibland utplånas hela revir. Av allt att döma är det illegal jakt som ligger bakom, även om det inte säkert går att bevisa.
Rävskabb måste inte vara en dödsdom
Rävskabb är en ibland mycket plågsam kvalstersjukdom som kan drabba både räv, varg, mård och lodjur. Det medicinska svaret på frågan om rävskabb går att behandla är ja, men frågan är mer komplex än så.
Vad ska jag göra om jag möter en björn?
Så här sommartid är vi ofta extra mycket ute i skog och mark – vandrar, fotograferar, plockar bär och svamp, eller bara njuter. Att då möta på vårt allra största rovdjur, brunbjörnen är ovanligt, men här är några goda råd.
Living Planet Report – ur rovdjurens perspektiv
Naturrapporten Living Planet Report ges ut vartannat år sedan 1998. När rapporterna från 2018 och 2020 jämförs med rapporten från i höstas, är det en deprimerande läsning. Men några positiva undantag finns, bland annat för våra svenska stora rovdjur. Dock är de fortfarande rödlistade.
En splittrad vargfamilj jagar sämre
En ensam varg har inte mycket att komma med när det gäller att lägga ner ett större byte. En flock som samarbetar på ett avancerat strategiskt sätt är något helt annat. Amerikansk forskning visar dessutom på vikten av äldre, erfarna vargar.
Stängsling med RAS (RovdjursAvvisande Stängsel) – så fungerar det
I snart 20 år har Svenska Rovdjursföreningen hjälpt tamdjursägare att stängsla mot rovdjur. Här får du en kort beskrivning över hur det går till, både för dig som gärna vill ha hjälp med att stängsla, och dig som kan tänka dig att hjälpa till med detta viktiga arbete för samexistens.
Lodjur och rådjur följs åt
Henrik Andrén, lodjursforskare och professor vid institutionen för Ekologi, Grimsö forskningsstation, berättar om lodjursstammens historiska utveckling i Sverige. Det är en historia om såväl människans stora påverkan som det intressanta ekologiska samspelet mellan lodjuret och dess huvudsakliga bytesdjur, rådjuret.
Fjällrävshjältar prisas
Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland belönas för sitt mångåriga arbete med att informera och skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur.