AKTUELLT / Nyheter

Arkiv

Vill du göra en insats?

Ett bra sätt att minska konflikten mellan rovdjur och människor och därmed förbättra levnadsvillkoren för varg, lo och björn är att hjälpa Sveriges fårägare att skydda sina djur genom att sätta upp rovdjursavvisande stängsel (RAS).

Svenska Rovdjursföreningen ordnar stängslingsgrupper som åker ut till gårdar med får eller andra tamdjur och hjälper dem sätta upp rovdjursavvisande stängsel som skyddar boskapen från rovdjursangrepp.

Vi arbetar helt ideellt och behöver bli fler över hela landet.

Vi behöver din hjälp!

AKTUELLT/Tidningen Våra Rovdjur

Hårt liv för våra örnar

Hårt liv för våra örnar

Mänsklig aktivitet är en betydande orsak till att örnar dör i förväg. På bilden en kungsörn. foto Sami Rahkonen Vad dör våra örnar av egentligen och hur gamla är de när de lämnar in? Robert Franzén har gjort en ambitiös djupdykning i det digra material som finns om...

Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur

Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur

Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter på SLU och de menar att här inte råder några tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda, som att hunden har medfödda anlag att vakta och att rätt uppfostran och träning ges. Andra faktorer som kan påverka är exempelvis den totala rovdjursförekomsten, antalet tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till den här typen av hundhållning.

Lodjur och rådjur följs åt

Lodjur och rådjur följs åt

Henrik Andrén, lodjursforskare och professor vid institutionen för Ekologi, Grimsö forskningsstation, berättar om lodjursstammens historiska utveckling i Sverige. Det är en historia om såväl människans stora påverkan som det intressanta ekologiska samspelet mellan lodjuret och dess huvudsakliga bytesdjur, rådjuret.