Ugglor
Vetenskapliga namn
Berguv (Bubo bubo)
Fjälluggla (Bubo scandiacus)
Lappuggla (Strix nebulosa)
Familj
Fjälluggla och berguv tillhör samma släkte. Tillsammans med lappuggla och flera andra arter av ugglor som finns i Sverige tillhör de familjen ugglor. Bland de ugglor som finns i Sverige är det bara tornuggla som tillhör en annan familj, familjen tornugglor. I sin tur tillhör de alla ordningen ugglefåglar.
Berguven är världens största uggla med ett vingspann på upp mot 170 centimeter. Vingspannet hos fjälluggla och lappuggla är bara lite mindre med upp mot 150 centimeter mellan vingspetsarna.
Utseende
Ugglor har ögonen framåtriktade på ansiktet vilket ger dem ett ganska mänskligt utseende. Deras kroppar ger ett bastant intryck men de är i själva verket förvånansvärt lätta i förhållande till utseendet. Deras fötter är kraftiga och fjäderbeklädda.
Levnadssätt
Ugglor är kända för att vara aktiva på natten och ha en mycket bra hörsel. Fjälluggla och lappuggla jagar dygnet runt under sommaren, men är mest aktiva då solen står lägst.
Utbredning
Berguv har funnits i hela Sverige men är idag vanligast i sydöstra Sveriges kustlandskap. När fjälluggln är i landet så är det på kalfjället, nästan alltid i samband med lämmelår. Lappugglan lever i de stora skogarna. Den var tidigare en utpräglad norrlandsfågel, men har på senare tid spridit sig söderut samtidigt som de blivit ovanligare i norr.
Fortplantning
Under våren så ropar ugglorna och parbildning sker. Boet ligger hos berguven ofta i sydvända bergsbranter, hos fjällugglan på marken och lappugglor använder ofta gamla bon av duvhök eller vråkar. Ungarna matas av båda föräldrarna, även efter att ungarna lämnat boet och rört sig ut i de omgivande markerna.
Föda
Berguv äter mest smågnagare som vattensork och råttor men kan även ta större byten som sjöfågel och harar. Fjällugglan har en liknande diet där fjällämmel är ett viktigt byte. Lappugglor äter främst smågnagare.
Hotkategori
Fjälluggla är rödlistad som akut hotad (CR) medan berguv och lappuggla är rödlistade som sårbara (VU).
Antal i Sverige
Fjälluggla finns inte i Sverige varje år. Det finns runt 560 vuxna berguvar och ungefär 800 vuxna lappugglor i landet.
Berguv och lappuggla
Hotkategori:
Sårbar (VU)
Hot:
Illegal jakt, äggsamlare, skogsindustrin.
Antal:
Ca 560 berguvar och 800 lappugglor
SLU Artdatabanken/Rödlista. Hotstatus på den svenska rödlistan bedöms utifrån internationellt vedertagna kriterier som baseras på flera olika riskfaktorer.
- Livskraftig (LC)
- Nära hotad (NT)
- Sårbar (VU)
- Starkt hotad (EN)
- Akut hotad (CR)
- Nationellt utdöd (RE)
- Utdöd i vilt tillstånd (EW)
- Utdöd (EX)
Fjälluggla
Hotkategori:
Akut hotad (CR)
Hot:
Global uppvärmning
Antal:
Ca 0-60 vuxna fjällugglor
SLU Artdatabanken/Rödlista. Hotstatus på den svenska rödlistan bedöms utifrån internationellt vedertagna kriterier som baseras på flera olika riskfaktorer.
- Livskraftig (LC)
- Nära hotad (NT)
- Sårbar (VU)
- Starkt hotad (EN)
- Akut hotad (CR)
- Nationellt utdöd (RE)
- Utdöd i vilt tillstånd (EW)
- Utdöd (EX)
Ugglor i naturen
Dessa tre ugglor lever i olika miljöer. Fjällugglan ses inte bara i fjällen utan också på stora öppna slätter vintertid, även fast det är allt mer ovanligt.
Lappugglan tillhör de stora skogarna men har på senare år dykt upp längre söderut och har till och med häckat i Skåne. Den är liksom fjällugglan aktiv i dagsljus.
Det skiljer dem från berguven som är en nattens uggla. Idag finns berguv framför allt i kustlandskapet i sydöstra Sverige där man kan få höra dess djupa rop på våren strax efter att solen gått ner, eller en stund före den gått upp.
Avtryck i snö
När lappuggla fångar sork kan man se avtryck från jakten i snön. Det är svårt att skilja lappugglans avtryck från andra vanligare ugglor som kattuggla och slaguggla.
Ugglors påverkan på ekosystemet
Inventering av svenska ugglor
Förföljelse och jakt
Förföljelse
Berguven var nära att utrotas från Sverige på grund av förföljelse.
Under 1950 och 1960-talen hade dessutom spridningen av miljögifter i jordbruket en stor påverkan på berguvarnas möjlighet att få ungar.
Idag är illegal handel med fågelägg ett hot. Alla ugglor är dessutom mycket känsliga för störningar under häckningstiden.
Jakt
Ingen laglig jakt förekommer på dessa arter.
Svenska Rovdjursföreningens vision för ugglor
Naturen får bestämma
Svenska Rovdjursföreningen anser att ugglor är viktiga rovdjur i våra ekosystem, därför är det oroväckande att det går dåligt för våra största ugglor idag. När det återigen finns gott om berguv, fjälluggla och lappuggla så vet vi att våra ekosystem fungerar bra.
Sveriges stora & små rovdjur
Vad vet du om rovdjuren du delar ditt avlånga land med?
Visste du att en björn kan äta 1/3 av sin vikt i bär varje dag? Att lodjurshonan kan lämna sina ungar i upp till 24 timmar för att jaga? Att vargföräldrar kan hålla ihop livet ut och uppfostrar sina valpar tillsammans? Nedan kan du läsa på om de stora och de små.