Sök

Välbesökt årsmöte i Mullsjö

Lördagen den 13 april 2024 höll Svenska Rovdjursföreningen årsmöte i Årås kvarn, som ligger strax utanför Mullsjö och mitt i Brängenreviret. 50 medlemmar hade sökt sig till denna relativt avsides belägna plats, vilket måste betraktas som mycket bra uppslutning.

Bli månadsgivare | Rovdjurskampanjen

Hjälp oss stoppa jakttävlingarna! Svenska Rovdjursföreningen är inte emot jakt generellt. Men vi anser, tillsammans med många andra djur- och naturorganisationer att pristävlingar som går ut på att urskillningslöst döda så många som möjligt av bland annat våra små...

Internationella forskare konstaterar: Svårt minska vargstammen utan att riskera långsiktig överlevnad 

Tisdagen den 9/4 presenterade forskarna Phil Miller och Nicolas Dussex sina rapporter kring den teoretiska miniminivån för vargstammen (MVP) i Skandinavien. Utredningen beställdes förra året av regeringen, som vill sänka gynnsam bevarande status (GYBS) för den svenska vargstammen från 300 individer till 170 – 270. Enligt forskarnas utredning är detta mycket tveksamt.

Nya riktlinjer för att flytta varg inom Sverige

Naturvårdsverket har, i samråd med Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, tagit fram nya riktlinjer för vilka åtgärder som behövs om invandrad varg med finskt eller ryskt ursprung ska flyttas inom Sverige, till exempel från renbetesområden. Bland annat ska den kunna spåras i sex månader efter flytten.

Forskarrapport om hur många vargar som behövs i Sverige presenterat

I juni 2023 fick två internationella forskare i uppdrag av Naturvårdsverket att undersöka om så kallad gynnsam bevarandestatus (GYBS) för varg i Sverige kan sänkas till de 170-270 vargar som landsbygdsminister Peter Kullgren och regeringen föreslagit. Forskarrapporterna, som nu presenterats, ska vara  vetenskapligt underlag för Naturvårdsverkets fortsatta analys av referensvärde för varg, som redovisas till Regeringen den 30 juni.

Rovdjurskampanjen åter aktuell

120 poäng för en dödad räv, 80 för en död grävling, 20 för en mård… Nu pågår den osmakliga svenska jakttävlingen i att skjuta så många små rovdjur som möjligt för fullt.

Lodjursjakten avslutad i södra och mellersta Sverige

Nu är lodjursjakten på totalt 143 lodjur avslutad i samtliga län utom Jämtland, Västernorrland och Västerbotten där jakten får pågå till 15 april och 7 lodjur återstår. I mellersta förvaltningsområdet som omfattar Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Örebro skulle 83 lodjur dödas, endast sex stycken klarade sig undan. Dock har en sameby i Idre, Dalarna, begärt förlängd licensjakt hos Naturvårdsverket där endast ett av fyra lodjur skjutits. I södra förvaltningsområdet , Jönköping, Kalmar, Östergötland, Kronoberg har samtliga 27 lodjur dödats.

Skyddsjakt på skånsk varg stoppad av Svenska Rovdjursföreningen

UPPDATERING: Den 28/3 upphävde förvaltningsrätten skyddsjaktbeslutet. Rätten gick alltså på Svenska Rovdjursföreningens linje som menade att riktlinjer inte kan gå före domstolspraxis och EU-rätt. Bara en dag efter att de nya riktlinjerna för skyddsjakt på varg publicerats beviljade länsstyrelsen i Skåne skyddsjakt på en varg i reviret Söderåsen. Beslutet har dock stoppats tillfälligt efter överklagan från Svenska Rovdjursföreningen som menar att Naturvårdsverkets riktlinjer inte bör vara överställda EU-rätt och domstolspraxis.

UPPSALA: Rovdjursvandring och ugglekväll vid Studentvilan

Vi träffas vid Linnéstigen och letar efter spår och spillning av stora rovdjur i området. Det här är södra delarna av vargreviret Siggefora och det har även funnits en familjegrupp lodjur som rört sig här tidigare år. Efter ett ha grillat vår middag över öppen eld...

DEBATT: Lodjursjakt är ekonomiskt oförsvarbart

I ett debattinlägg i Altinget skriver Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant att politiker och myndigheter omgående måste stoppa licensjakten på lodjur. Jakten är kontraproduktiv ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, då en vital lodjursstam som håller efter klövviltet både reducerar betesskador på skog och grödor samt minskar risken för trafikolyckor.

ÖSTERGÖTLAND: Inspiration och information

Välkommen till en kväll med  INSPIRATION och INFORMATION  Aktiva i föreningen här i Östergötland berättar om hur vi arbetar: Utflykter, stängslingar, information, insändare/debattartiklar, medverkan vid marknader, samverkan med andra organisationer och...

Välkommen på årsmöte i Mullsjö 13-14 april

Vi startar med incheckning lördag 13/4 kl. 12:30 – 13:00 med kaffe och fralla. Därefter föredrag 13:00 – 14:30. Föredragshållare meddelas senare. Fikapaus innan årsmötet börjar klockan 15.00. Beräknat slut cirka kl 17.00. På söndagen 14/4 blir det utflykt i...