AKTUELLT / Pressmeddelande

Svenska Rovdjursföreningen överklagar vargjakten 2024

2024 års vargjakt kommer att omfatta 36 vargar, sex revir. Det är visserligen cirka hälften så många vargar som för 2023 års vargjakt om på 75 vargar, men föreningen har ändå överklagat samtliga licensjaktsbeslut i de fem länen Värmland (6) Västmanland (6) Örebro (12) västra Götaland (6) samt Södermanland (6).

Svenska Rovdjursföreningen polisanmäler händelsen med två skjutna vargar på Linderödsåsen

Svenska Rovdjursföreningen ser flera tveksamheter rörande hur denna händelse har gått till. Enligt vår mening är vad som egentligen skedde heller inte tillräckligt klarlagd för att länsstyrelsen ska kunna låta bli att polisanmäla händelsen, vilket alltså inte gjorts. Därför väljer Svenska Rovdjursföreningen att polisanmäla, så att en adekvat utredning görs.

36 vargar ska skjutas i 2024 års licensjakt

2024 ska 36 vargar skjutas i licensjakt som börjar den 2 januari 2024. Vid en pressträff på länsstyrelsen i Dalarna kl 13.00 den 21 sept meddelades att licensjakten på varg 2024 kommer att omfatta 36 vargar, sex revir, i hela Sverige. Antalet vargar är är nära en...

Öppet brev till landshövdingarna om vargjakten 2024

Nu under september månad tas beslut om antalet vargar som ska dödas i 2024 års licensjakt på varg. Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig som tidigare denna jakt och gör allt för att försöka påverka besluten. I dagarna skickades därför ett öppet brev till samtliga landshövdingar som kan besluta om vargjakt.

Lodjursuppropet överlämnat till landsbygdsminstern

Igår, den 15/6, lämnade Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant över namninsamlingen mot lodjursjakten, till landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) politiskt sakkunnige, Anders Drottja (KD). Föreningen fick också ett kort möte där vi bland annat...

Kända svenskar säger NEJ till nöjes- och troféjakt på lodjur

Under april 2023 publicerar vi i våra kanaler tre olika filmer där drygt 30 kända svenskar inom olika områden säger NEJ till nöjes- och troféjakt på lodjur. Detta är en del i en omfattande kampanj med syfte att öka medvetandet hos allmänheten om att denna jakt förekommer och med mål att stoppa jakten i framtiden.

Svenska Rovdjursföreningen protesterar mot troféjakt på lodjur

Lodjuren nöjesjagas i Sverige. Året började med den största vargjakten i svensk historia. Nu är det dags för ännu en rekordstor jakt, den här gången är det lodjurens tur. Totalt skall 201 lodjur skjutas av den svenska lodjursstammen på endast ca 1400 individer, bara...

AKTUELLT / Nyheter

Sveriges stora & små rovdjur

Vad vet du om rovdjuren du delar ditt avlånga land med?

Visste du att en björn kan äta 1/3 av sin vikt i bär varje dag? Att lodjurshonan kan lämna sina ungar i upp till 24 timmar för att jaga? Att vargföräldrar kan hålla ihop livet ut och uppfostrar sina valpar tillsammans? Nedan kan du läsa på om de stora och de små.

LODJUR

BJÖRN

VARG

JÄRV

ROVFÅGLAR

MINDRE ROVDJUR

UGGLOR