En finsk avhandling avslöjar att vargar attackerar jakthundar oftare vid revirgränserna än vad man kan förvänta sig utifrån den relativt korta tid de tillbringar där. Vargar uppfattar en jakthund som en konkurrent som invaderar deras revir. Med kunskap om hur vargar rör sig i naturen kan risken för hundskador minskas.

I Skandinavien beror vargkonflikten till stor del på att här jagar man ofta med lösa hundar. Detta skiljer sig från till exempel älgjakt i Kanada och Alaska där älg jagas enbart av människor. Att förlora en jakthund till varg väcker naturligt nog ofta starka känslor. Det faktum att endast 5 (fem) hundar dödats av varg i Sverige de senaste åren, 2021-2023, enligt senaste statistiken från Agria (2023) som försäkrar cirka 40 procent av Sveriges hundar, och så många som 539 hundar dödades av vildsvin, verkar ändå inte minska oron för många hundägare och jägare.
För att få klarhet i varför vargar attackerar jakthundar har Mari Tikkunen på Uleåborgs Universitet i Finland studerat interaktioner mellan varg och hund.
Hunden uppfattas som en konkurrent
Avhandlingen avslöjar att vargar attackerar jakthundar oftare vid revirgränserna än vad man kan förvänta sig utifrån den relativt korta tid de tillbringar där. Vargar uppfattar en jakthund som en konkurrent som invaderar deras revir. Syftet är att ta bort konkurrenten, och vargar gör ingen skillnad på andra vargar och hundar. Hunden uppfattas som en konkurrent på samma sätt som en annan varg.
En annan delstudie visar att kunskap om förekomsten av vargar i området minskar antalet hundskador. Den tredje delen av studien visar att rikliga populationer av bytesdjur minskar risken för skador. När det finns få bytesdjur och arter blir konkurrensen om dem hårdare. Detta ökar hundskadorna, eftersom en hund som rör sig i reviret uppfattas som en konkurrent om den begränsade tillgången på föda.
Endast en liten del av vargflockarna attackerar jakthundar, och större flockar verkar vara mer benägna att attackera än mindre (Olson et al., 2014, 2019; Wydeven, 2004). I Wisconsin, USA, inträffade konflikter mellan jakthundar och vargar i områden som var mycket lämpliga som varghabitat, medan angrepp på hundar som inte var jakthundar förekom oftare i områden med låg boendetäthet i anslutning till stora vildmarksområden (Olson m.fl., 2019).
Viktigt att förstå hur vargar rör sig i naturen
Eftersom jakthundar vanligtvis rör sig över stora områden långt från sina ägare är det viktigt att förstå vargarnas rörelser för att kunna skydda hundarna från potentiella möten. Bland svenska jägare är den vanligaste metoden för att skydda jakthundar att söka efter vargspår på vägar som omger jaktområdet för att undvika konfrontationer mellan hund och varg (Karlsson & Thoresson, 2000). Detta gör det möjligt för jägare att utveckla rutiner som gör det möjligt för dem att förutse vargarnas närvaro, öka skyddet och övervakningen av jakthundar och främja etableringen av effektiva sociala nätverk. Genom dessa nätverk kan individer dela med sig av observationer om vargförekomst i området (Peltola & Heikkilä, 2015).
I Finland tog Naturresursinstitutet, förkortat LUKE, detta ett steg längre genom att avslöja var GPS-märkta vargar befann sig för allmänheten 2013, vilket gav jägare värdefull information som hjälpte dem att undvika vargområden. Även i Sverige har denna metod använts tidigare.
Stabila och respekterade revir
Tom Gable, doktorand vid University of Minnesota, USA, har studerat vargar i Voyageurs National Park 2015-2018. Han skapade den färgglada grafiken som visar hur GPS-försedda vargar inom de olika reviren rört sig. Vargarna använder det naturliga landskapet och dofter för att upprätta sina egna ”staket” som är osynliga för människor.
Alla vet var gränserna går och de patrulleras regelbundet. Intrång förekommer, men är sällsynta. Det är då vargar ibland dödar varandra.
Även om gränserna ibland har flyttats fram och tillbaka, är de i stort sett stabila ända sedan slutet av 1980-talet.
Källa och illustration: Voyageurs Wolf Projekt som du också kan följa på Facebook och Instagram.
Så kan jakthundarna skyddas
- Ett sätt att förebygga skador på hund är genom fysiska skyddsåtgärder såsom hundvästar, men det upplevs ofta att de är svåra att använda. Å andra sidan utvecklas västarna fortfarande.
- Även jaktmetoder kan utvecklas. Det är möjligt att träna till exempel hundar som används vid älgjakt så att de arbetar närmare hundföraren, så kallad ledhundsjakt, där hunden jagar och spårar i lina. Metoden används bland annat i Norge och gör hunden mindre utsatt för vargskador.
- Träna hunden att inte spåra eller uppsöka rovdjur.
- Det rekommenderade sättet att minska risken för hundskador är att kartlägga riskområden, såsom kanter och centrala områden på vargrevir samt tidigare skadeplatser, eftersom skador brukar inträffa på samma platser och orsakas av samma vargar.
- Att helt undvika jakt med lös hund i kända vargrevir är också en lösning.
Susann Engqvist Foto Gunter Lenhardt
Källa Uleåborgs Universitet
Läs hela avhandlingen på
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019111237725
Artikeln är tidigare publicerad i Våra Rovdjur 1/2025