Tidningen Våra Rovdjur
Nedan kan du läsa utvalda artiklar från tidningen Våra Rovdjur:
DEBATT: En överlevnadsguide för björnen
Emil Siekkinen, skribent och debattör, har ett stort engagamang för djur och natur och är mångårig medlem i föreningen. Här skriver han sitt försvarstal för björnen som han anser jagas alltför hårt. Det sammanlagda jaktuttaget av björn har sedan jaktbeslut flyttades...
Fortsatt inavelsproblem i vargpopulationen
Det genomsnittliga vargparet har samma genuppsättning som helsyskon. Resultaten från inventeringsperioden 2023/24 visar att det finns cirka 440 vargar i Skandinavien. Ungefär 375 av dem finns i Sverige. Vargstammen i Sverige har minskat jämfört med i fjol då...
Luckor ut från vägbanan ska rädda grävlingar
Den nattaktiva grävlingen lever farligt på vägarna. Trafikverket provar grävlingsluckor ut från vägbanan efter brittisk modell i Blekinge. Sedan ungefär ett år tillbaka pågår ett projekt på väg E22 i Blekinge för att minska antalet trafikdödade grävlingar. Längs en...
EAWC – den europeiska alliansen för vargens bevarande
Svenska Rovdjursföreningen ingår i en allians av europeiska naturvårdsorganisationer, EAWC. Här får du veta mer om alliansen och det gemensamma arbetet för vargen i Europa.
Möte med Den stora grå
Fotografen Mårten Lundgren berättar om ett fantastiskt möte med en lappuggla, även kallad Den stora grå.
Östersjöns gråsäl – en dramatisk historia
Östersjögråsälen var nära att utrotas på grund av jakt och miljögifter för 100 år sedan. Nu har den återhämtat sig relativt bra, men vi får se upp så att vi inte gör samma misstag igen.
Arkiv
Hårt liv för våra örnar
Mänsklig aktivitet är en betydande orsak till att örnar dör i förväg. På bilden en kungsörn. foto Sami Rahkonen Vad dör våra örnar av egentligen och hur gamla är de när de lämnar in? Robert Franzén har gjort en ambitiös djupdykning i det digra material som finns om...
Boskapsvaktande hundar skyddar effektivt mot rovdjur
Att använda sig av boskapsvaktande hundar i Sverige har granskats av Viltskadecenter på SLU och de menar att här inte råder några tvivel om att den här traditionella metoden fungerar, men den kräver att förutsättningarna är goda, som att hunden har medfödda anlag att vakta och att rätt uppfostran och träning ges. Andra faktorer som kan påverka är exempelvis den totala rovdjursförekomsten, antalet tamdjur som ska skyddas, terrängen som djuren betar i, grannar och samhällets inställning till den här typen av hundhållning.
Illegal jakt fortfarande ett hot mot vargstammen
De svensk-norska vargarna är troligen några av världens mest dokumenterade. Varje vinter identifieras och inventeras de med hjälp av DNA. Men varje år försvinner vargar spårlöst. Ibland utplånas hela revir. Av allt att döma är det illegal jakt som ligger bakom, även om det inte säkert går att bevisa.
Rävskabb måste inte vara en dödsdom
Rävskabb är en ibland mycket plågsam kvalstersjukdom som kan drabba både räv, varg, mård och lodjur. Det medicinska svaret på frågan om rävskabb går att behandla är ja, men frågan är mer komplex än så.
Vad ska jag göra om jag möter en björn?
Så här sommartid är vi ofta extra mycket ute i skog och mark – vandrar, fotograferar, plockar bär och svamp, eller bara njuter. Att då möta på vårt allra största rovdjur, brunbjörnen är ovanligt, men här är några goda råd.
Living Planet Report – ur rovdjurens perspektiv
Naturrapporten Living Planet Report ges ut vartannat år sedan 1998. När rapporterna från 2018 och 2020 jämförs med rapporten från i höstas, är det en deprimerande läsning. Men några positiva undantag finns, bland annat för våra svenska stora rovdjur. Dock är de fortfarande rödlistade.
En splittrad vargfamilj jagar sämre
En ensam varg har inte mycket att komma med när det gäller att lägga ner ett större byte. En flock som samarbetar på ett avancerat strategiskt sätt är något helt annat. Amerikansk forskning visar dessutom på vikten av äldre, erfarna vargar.
Stängsling med RAS (RovdjursAvvisande Stängsel) – så fungerar det
I snart 20 år har Svenska Rovdjursföreningen hjälpt tamdjursägare att stängsla mot rovdjur. Här får du en kort beskrivning över hur det går till, både för dig som gärna vill ha hjälp med att stängsla, och dig som kan tänka dig att hjälpa till med detta viktiga arbete för samexistens.
Lodjur och rådjur följs åt
Henrik Andrén, lodjursforskare och professor vid institutionen för Ekologi, Grimsö forskningsstation, berättar om lodjursstammens historiska utveckling i Sverige. Det är en historia om såväl människans stora påverkan som det intressanta ekologiska samspelet mellan lodjuret och dess huvudsakliga bytesdjur, rådjuret.
Fjällrävshjältar prisas
Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland belönas för sitt mångåriga arbete med att informera och skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur.
Tidningen Våra Rovdjur
Medlemstidningen Våra Rovdjur kommer ut med fyra nummer per år. Tillsammans med webbplatsen är tidningen Svenska Rovdjursföreningens viktigaste forum för informationsspridning och kontakt med medlemmarna.
I tidningen hittar du artiklar och reportage om rovdjur och rovfåglar i Sverige och i andra länder. Här får du senaste nytt om läget i vargfrågorna och om situationen för våra övriga stora rovdjur. Här kan du också ta del av diskussioner och debatter som alltid följer i rovdjurens spår. Som medlem är du varmt välkommen att själv skriva debattinlägg och bidra med material till tidningen.
Vill du komma i kontakt med redaktionen för Våra Rovdjur är du välkommen att höra av dig till [email protected]
Redaktionen
Redaktör & Ansvarig utgivare
Susann Engqvist
Telefon: 070- 495 74 26
E-post: [email protected]
Postadress
Svenska Rovdjursföreningen
Jäder 44
775 95 FOLKÄRNA
Redaktionskommitté
Hans Ring
Tatjana Kontio
Lina Ricklund
Björn Ljunggren
Anna-Karin Lieber