Redan första dagen dödades 9 av de 36 vargarna i 2024 års vargjakt.

Vargjaktens första dag är nu över. De första vargarna sköts i Ripelången-reviret i Västra Götaland där tre stycken sköts redan strax efter klockan 10 på förmiddagen, en tik och troligen två av hennes årsvalpar. Totalt har nio vargar dödats på första jaktdagen i de tre reviren Ripelången, Västra Götalands län och Venabäcken i Västmanland, Tångeråsa/Villingsberg i Örebro län. Utöver detta har två vargar sannolikt skadeskjutits – en i Tjunkenreviret i Värmland och en i Villingsberg, Örebro län.

Jakten är tillfälligt avlyst i reviret Ripelången, där en fjärde varg sköts på eftermiddagen. Eftersom tilldelningen är sex vargar per revir, söker nu länsstyrelsen efter spillning för att se om det finns fler individer. Om DNA-analys visar att det finns fler vargar i reviret återupptas jakten eftersom jägarna har möjlighet att skjuta två till.

Svenska Rodjursföreningen är mycket kritiska till denna jakt över huvud taget.

-I Sverige har vi ca 450 vargar på hösten och under 300 på våren vilket innebär att vi inte har gynnsam bevarandestatus. Vi anser även att dagens referensvärde på 300 vargar är för låg då stammen är isolerad och inavlad och inte är baserad på långsiktig överlevnad. säger Magnus Orrebrant, föreningens ordförande.

Närmare 90 jägare på varje varg

Över 3360 jägare har anmält sig för att få skjuta de 36 vargarna i sex olika revir runtom i landet. Det blir närmare 90 jägare per varg och bland dem finns över 300 utländska troféjägare. Flest jägare, över 1000 stycken, har anmält sig i Västra Götaland för att skjuta länets sex vargar.

Vargjakten innebär ett stort lidande där vargarna får jagas från en timme före soluppgången till en timme efter att solen gått ned. Vargen spåras ofta först med hund i lina för att sedan kunna omringas av skyttar. Ibland tar man hjälp av så kallat ”lapptyg” tygbitar fästa på lina som vajar i vinden som vargarna ryggar för vilket gör det enklare att få vargen att hålla sig inom ett mindre område. Upp till tre skarpa hundar, ofta så kallade ”plotthundar” släpps sedan och jagar vargen tills de springer rakt mot någon av de jägare som står utposterade, ibland med bara några hundra meters mellanrum. Jakten får pågå till den 15 februari, eller till dess att samtliga 36 vargar är dödade.

Här kan du lyssna på vad Svenska Rovdjursföreninges ordförande Magnus Orrebrant tycker om vargjakten:

https://sverigesradio.se/artikel/fler-an-3-100-jagare-jagar-36-vargar

Susann Engqvist

Foto Gunter Lenhardt, vild varg i Finland.

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter