Lördagen den 13 april 2024 höll Svenska Rovdjursföreningen årsmöte i Årås kvarn, som ligger strax utanför Mullsjö och mitt i Brängenreviret. 50 medlemmar hade sökt sig till denna relativt avsides belägna plats, vilket måste betraktas som mycket bra uppslutning.

Årsmötet vid Årås kvarn i Mullsjö lockade många medlemmar.

Den viktigaste punkten på dagordningen var val av styrelseordförande och styrelseledamöter. Valberedningen hade lagt ett förslag, men under mötet lades ett alternativt förslag. Detta med anledning av att tidigare diskussioner om att föreningen skulle införa en ny organisation med generalsekreterare inte är lämpligt just nu när vi har ett mycket intensivt år framför oss med många utmanade saker som

  • Revidering av Skyddsstatus på varg i EU
  • Försök från regeringen att sänka gynnsam bevarande status på varg i Sverige.
  • Ny rapportering av gynnsam bevarandestatus på alla de stora rovdjur till EU 2025
  • Ny jakttider som ska beslutas 2025
  • Nya förvaltningsmål på rovdjur skall beslutas av länsstyrelserna 2024/25
  • Bevaka överträdelseärendet på varg och lodjur
  • Jobba vidare med samexistens och lokal verksamhet
  • Nya riktlinjer för skyddsjakt mm.

Efter sluten omröstning vann det alternativa förslaget som innebär att Magnus Orrebrant sitter kvar som ordförande.

Tre nya ledamöter

Nya ledamöter blev Elisabet Jonsson, Stockholm, Alex Buijs, Uppsala och Thomas Ivung, Mullsjö. Avgående ledamöter var Anna-Karin Lieber och Marie Stegard Lind. Jane Fredlund hade avgått under året. Den nya styrelsens fullständiga sammansättning kommer att framgå i kommande nummer av medlemstidningen Våra Rovdjur, liksom ett fylligare reportage från årsmöteshelgen som även bjöd på spännande föredrag om varg- och lodjurssituationen i länet och film från Brängenreviret. Ett annat beslut av vikt var en höjning av medlemsavgiften från år 2025 till 375 kr för fullbetalande och 40 kr för för familjemedlem.

Tydlig vargnärvaro

På söndagen gjordes en utflykt i Brängenreviret med många deltagare som delades in i två grupper, en som gick lite längre och en lite kortare. Många vargspillningar hittades. Men några av dem som övernattade i Mullsjö i stället för i Årås var nog de som var mest nöjda med helgen. På väg till Mullsjö efter årsmötet på lördagen såg de troligen en varg korsa vägen i mörkret.

Text: Björn Ljunggren, Foto/montage Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter