Vargjakten som börjar den 2 januari 2023 är rekordstor. 75 vargar har länsstyrelserna beslutat ska skjutas. Foto Gunter Lenhardt

Svenska Rovdjursföreningen har överklagat samtliga licensjaktbeslut på varg 2023.

Totalt ska enligt beslut rekordmånga 75 vargar skjutas i licensjakten som börjar den 2 januari 2023. Detta trots att de flesta forskare är överens om att vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara långsiktigt livskraftig. För en population så avgränsad som den skandinaviska krävs det närmare 2000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad.

– Vidare tar inte förvaltningen alls hänsyn till de positiva effekter som vargen har. Färre trafikolyckor (landscape of fear) och bättre förutsättningar för en livskraftigare älgstam eftersom vargen tar de svagaste djuren, i motsats till människan som skjuter de kraftfullaste djuren och sedan klagar på att älgstammen försvagas, är bara två av många positiva effekter av en stark vargstam. Tyvärr är den här licensjakten bara en effekt av vissa särintressens påverkan på våra politiker och myndigheter, menar föreningens ordförande Magnus Orrebrant.

Här kan du läsa mer om licensjaktsbeslutet:

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter