Enligt länsstyrelsernas beslut ska 75 vargar skjutas i licensjakt 2023. Ytterligare cirka 20 antas kan komma att fällas i skyddsjakt.

Länsstyrelserna har beslutat att 75 av Sveriges vargar ska skjutas i 2023 års licensjakt. Jakten börjar den 2 januari 2023 och pågår som längst till den 15 februari. Utrymme har lämnats för att ytterligare cirka 20 vargar kan skjutas i skyddsjakt.

Licensjakten 2023 berör tolv och ett halvt revir i det mellersta förvaltningsområdet och omfattar 75 vargindivider. Flera revir som omfattas av årets licensjakt är gränsrevir som sträcker sig över flera län. Enligt Naturvårdsverket, som delegerat besluten till länsstyrelserna, anser länsstyrelserna att antalet vargar i årets licensjakt utgör en begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt.

De län som berörs är Värmland (30 vargar) Gävleborg (18 vargar) Västmanland (12 vargar, två av reviren delas med i Dalarna/Örebro) Örebro (24 vargar, två revir delas med Västmanland, Värmland och Dalarna) och Dalarna (14 vargar, två av reviren delas med Västmanland, Örebro och Gävleborg). Totalsumman blir högre men det beror på att flera revir delas mellan olika län.

Skrämmande syn på naturen

– Det är skrämmande att länsstyrelserna inte har kunnat stå mot de politiska strömningarna och lyssna mer till forskarna som har flaggad för riskerna  med omfattande jakt på vår utsatta vargstam. Tyvärr belyser detta bara den människocentrerade synen som vi har på naturen. Det är ett synsätt som bara ser rovdjuren som ett störningsmoment. Vi kommer naturligtvis att överklaga detta och ha vidare samtal med EU-kommisionen säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter