Nej, det blir inget tidigareläggande av lodjursjakten 2023 bara för att jägarna ska ha större chans till spårsnö. Tack Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har tagit fram nya  föreskrifter om förvaltning av stora rovdjur (NFS 2022:4). Jägarförbundet har mycket intensivt drivit frågan att jakttiden på lodjur ska flyttas till februari, istället för 1-31 mars vilket gäller idag. Detta för att det är lättare att jaga tidigare på året, med större chans till snö, vilket gör lodjuren enklare att spåra.

Lodjursungarna fortfarande beroende av mamman i februari

Svenska Rovdjursföreningen har kraftigt motsatt sig att tidigarelägga lodjursjakten. I februari är lodjursungarna fortfarande beroende av sin mamma, vilket gör jakt synnerligen oetisk. Svenska Rovdjursföreningen har vid upprepade möten med Naturvårdsverket förklarat detta med stöd av forskningsrapporter.

Till vår stora glädje har Naturvårdsverket nu valt att lyssna på oss och inte gå med på jägarförbundets krav. En liten, men ändå naggade god seger. Nu fortsätter vi arbeta ihärdigt för att stoppa jakten helt.

Magnus Orrebrant

Ordförande Svenska Rovdjursföreningen

18 november 2022

Foto (C) Rolf Nyström, frilevande lodjur

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter