Den 1 mars börjar lodjursjakten
Den 1 mars började lodjursjakten. I år ska 143 lodjur dödas och på jaktens första dag var 9745 jägare anmälda, sedan tillkom ytterligare cirka tusen. Den 5/3 är 10 780 jägare anmälda. Strax under 400 av dem kommer från utlandet, främst från Norge och Danmark. Men många är kritiska; till exempel WWF, Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen.

Starten på lodjursjakten har uppmärksammats i media på flera håll i landet och många kritiska röster har höjts. Band annat anser WWFs rovdjursexpert Benny Gäfvert i en intervju i P4 Gävleborg att det borde finnas utrymme för de familjegrupper som finns i länet. I Gävleborg ska 30 av cirka 100 lodjur skjutas, bland annat med hänvisning till skador på tamdjur. Benny Gäfvert, som dessutom själv är fårägare, påpekar också att lodjurens skador på får är marginella och att det går att skydda tamdjur mot rovdjur.

Här kan du lyssna på hela inlägget från P4 Gävleborg:

https://sverigesradio.se/artikel/rovdjursexpert-fick-man-valja-skulle-fler-fa-finnas-kvar

Hans Ring från Svenska Rovdjursföreningen menar i en debatt i Ekot att jakten strider mot EU:s art- och habitatdirektiv, att Sverige gör sig skyldig till lagbrott, särskilt eftersom lodjuren dessutom jagas under sin parningstid. Hans Ring menar att lodjuren är en bättre förvaltare av klövviltstammarna än mänskliga jägare och att stammen fortfarande är för liten för att jagas så här hårt. Jägarförbundets Gunnar Glöersen håller inte med.

Lyssna på debatten här:

https://sverigesradio.se/artikel/debatt-ratt-eller-fel-att-jaga-lodjur

Ytterligare en invändning är att är den till stor del är en ren nöjes- och troféjakt. I Västra Götaland till exempel, är 1074 jägare anmälda till lodjursjakten. 6 lodjur ska skjutas i länet.

– Det är en ren troféjakt, för jägarna tycker det är spännande att jaga lodjuret, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen i ett uttalande i SVT den 1/3.

Här kan du lyssna på hela inlägget från SVT Väst:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-dag-borjar-jakten-pa-lo-i-vastra-gotaland-sex-djur-ska-skjutas

Även Naturskyddsföreningen är skarpt kritisk. Här ett inlägg från P4 Morgon:

https://www.tv4play.se/klipp/4b51d6619c66d9e30874?fbclid=IwAR1TOHzDffJV1X-AGQbLTalpbao8RQD2Q_n75cdxrFKDzQ3lcSUUJ766mB0

Även Naturskyddsföreningens ordförande i Uppsala län, Maria Gardfjell, är kritisk mot att 10 lodjur ska skjutas i länet:

https://sverigesradio.se/artikel/tio-lodjur-far-skjutas-naturskyddsforeningen-kritiska

Fotnot: Sammanlagt ska 143 lodjur skjutas i licensjakten 2024. I Norra förvaltningsområdet får 33 lodjur skjutas varav 15 i Jämtlands, 8 i Västernorrlands och 10 i Västerbottens län. I Mellersta förvaltningsområdet får 83 lodjur skjutas varav 30 i Gävleborgs, 17 i Dalarnas, 10 i Uppsala, 6 i Värmlands, 7 i Västmanlands, 6 i Västra Götalands och 7 i Örebro län och i Södra förvaltningsområdet sammanlagt 27 lodjur varav 4 i Östergötlands, 9 i Jönköpings, 8 i Kronobergs och 6 i Kalmar län.

Lodjursjakten pågår till den 31/3 i södra och mellersta Sverige, 15/4 i norra Sverige, eller till dess att samtliga är skjutna.

Läs mer om lodjur och lodjursjakten här:

Susann Engqvist, Foto Peter W Eriksson

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter