Inget stopp för 2024 års licensjakt  på varg, men den genetiska viktiga varghannen från Norge slipper skyddsjakt.

Den norska varghannen slipper skyddsjakt, men det blir vargjakt även 2024.

Svenska Rovdjursföreningens jurister jobbar mycket i det tysta, men alltid hårt. Ofta dessutom i motvind, men ibland har vi trots allt de högre beslutande organen med oss.  Ett exempel på detta är det beslut om stoppad skyddsjakt på den genetiskt viktiga vargen i Kalmar län.

Förvaltningsrätten upphäver skyddsjaktbeslutet

Vargen, en ung hane som ursprungligen kommer från norska Settenreviret, blev i slutet av november föremål för skyddsjaktbelut i Kalmar län. På sin vandring in i Sverige, rev han nämligen ett antal får. Svenska Rovdjursföreningen överklagade skyddsjakten med hänvisning till vargens stora genetiska värde, och fick skyddsjakten stoppad i väntan på beslut från Förvaltningsrätten.

Den 1 december meddelade Förvaltningsrätten att man går på föreningens linje och river upp beslutet om skyddsjakt. Varghannen är med andra ord fredad och får inte skjutas, han har heller inte rivit några nya får sedan senaste angreppet 19/11.

– Att vi överklagar skyddsjaktbeslut välkomnas ofta av länsstyrelserna, säger föreningens ordförande Magnus Orrebrant.

– Det är en trygghet för dem så att de är säkra på att de fattar rätt beslut.

Inget stopp för licensjakten på varg 2024

När det gäller licensjakten på varg som startar den 2 januari avslogs dock Svenska Rovdjursföreningens överklaganden i samtliga fem län. Totalt ska sex vargrevir, dvs familjer, utplånas.

– Det var ingen överraskning utan tyvärr mycket väntat, konstaterar Magnus Orrebrant.

Här kan du läsa mer om vargen från Settenreviret

Här kan du läsa mer om licensjakten på varg 2024.

Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter