Skyddsjakten på den genetiskt viktiga vargen i Kalmar stoppas.

Uppdatering 28/11: Det är nu bekräftat via DNA att det är den genetiskt viktiga hanen, G93, från norska Settenreviret, som står bakom åtminstone tre av fårangreppen. Vargen fortsätter nu med stor sannolikhet sin vandring och lämnar Kalmar län.

Den 21 november fattade länsstyrelsen i Kalmar för första gången beslut om skyddsjakt på varg. Detta med anledning av flera angrepp på får av vad man antar är en så kallad vandringsvarg.  Svenska Rovdjursföreningen har överklagat skyddsjaktsbeslutet med hänvisning till att det rör sig om en genetiskt viktig varg, troligen en hane från Norge.

– I princip är vargar från norska gränsrevir de enda som kan ha en chans att etablera sig i Sverige, då kan vi inte skjuta bort dem, konstaterar Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.   

Även Olof Liberg, forskare vid SLU, tror att det med stor sannolikhet är en genetiskt viktig varg.

-Det här kan mycket väl vara en ungvarg invandrad från Settenreviret i södra Norge. Det speciella där är att hannen i det reviret kommer från Finland/Ryssland, så den här valpen är mycket genetiskt värdefull. Detta är den första vargen från det reviret som ger sig ut på vandring och vi behöver alla tillskott vi kan få, så det vore illa om han stryker med, säger Olof Liberg till P4 Kalmar.

Flera inslag från P4 Kalmar kan du höra här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/beslutet-om-skyddsjakt-pa-varg-overklagas–5bzeq4

Susann Engqvist, Foto Günter Lenhardt (genrebild, hägn)

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter