I år ska rekordmånga 75 vargar skjutas i den största vargjakten i Sverige någonsin. Detta är givetvis en traumatisk upplevelse för vargarna som är mycket familjebundna när familjerna splittras. Att skjuta bort föräldraparet ökar risken för att unga vargar, som inte lärt sig jaga ordentligt själva, antingen svälter ihjäl eller ger sig på enklare byten, som tamboskap.

En vargflock är en familj. Försvinner föräldradjuren finns risk för att ungvargar, som inte lärt sig jaga själva ordentligt, svälter ihjäl eller ger sig på enklare byten som tamboskap.

Den 2/1 kommer tusentals ivriga jägare att stå på pass överallt i skogarna medan drev av skarpa stora jakthundar jagar vargfamiljerna ur sina hem, fram till passkyttarna som skjuter dem. Oftast skjuts föräldraparet först eftersom de tar på sig att leda bort hundarna från valparna.

Valpar inte färdiga för egen jakt

Sen är det valparnas tur att hetsas av hundarna innan de dödas. Några valpar kanske överlever och kommer förgäves att leta efter sina föräldrar eller syskon. Valparna är bara 7-8 månader gamla och inte fullärda i att jaga själva. Troligen söker de sig till lättare byten som tamdjur, och en ”problemvarg” har skapats. Men de konkurrerar med människan om älgarna, och därför ska de dö.

Detta är en stor skam för Sverige!

Konkurrens om viltet huvudsyftet?

Vargarna är rödlistade som sårbara och strikt skyddade i EUs Art-och habitatdirektiv. Det är ett brott mot direktivet att jaga dem i syfte att minska antalet, så som man gör nu. Dessutom är det djurplågeri på hög nivå att splittra familjer på detta sätt. Men de konkurrerar med människan om älgarna, och därför ska de dö.

Vargarna behöver bli fler inte färre. De behöver också få nytt blod genom fler invandrande vargar som nu istället skjuts i skyddsjakt, innan de når fram till den svenska vargpopulationen. Slutligen, det är en hög acceptans för varg i Sverige, så det finns ingen anledning till detta massdödande av ett fridlyst djur som inleds den 2 januari.

Protestera gärna mot detta genom att mejla till Naturvårdsverket. Du kan använda texten i detta inlägg om du vill.

Skicka ditt brev till:

[email protected]

[email protected]

Läs mer om vargjakten här:

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter