Vargfamilj. Foto (C) Roger Brendhagen
Jakten i de tre gränsreviren på 18 vargar innebär en stor risk för att ungvargar blir utan föräldrar.

Vargjakt kan nu genomföras på den svenska sidan i de svensk-norska gränsreviren.

Efter bland annat Svenska Rovdjursföreningens överklagan stoppades tidigare licensjakten på varg i tre värmländska revir som gränsar mot Norge. Tyvärr har nu förvaltningsrätten den 29/12 beslutas att jakten ska genomföras. Det innebär att 18 vargar kommer att få skjutas i reviren Juvberget, Kockohonka och Ulvåa från den 2 januari.

Dock är jakten på den norska sidan stoppad i avvaktan på beslut från högre instans i Norge eftersom NOAH, WWF i Norge och Svenska Rovdjursföreningens systerförening Våre Rovdyr överklagat beslutet. Så tills vidare är vargarna säkra i Norge, men inte i Sverige.

– Det är ett utstuderat djurplågeri, nu kommer man att skjuta delar av flockarna och lämna årsvalpar i skogen, det är helt besinningslöst! säger ordföranden Magnus Orrebrant till P4 Värmland.

Förutom att det är en tragedi för vargfamiljen om föräldraparet skjuts, kan detta innebära att unga vargar, som inte lärt sig jaga effektivt än av sina föräldrar, ger sig på enklare byten som tamboskap. Svenska Rovdjursföreningen kommer att överklaga förvaltningsrättens beslut.  

Susann Engqvist, Foto Roger Brendhagen

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter