Årets rekordstora licensjakt på varg är nu över. Totalt sköts 57 av de tilldelade 75 vargarna i de tolv reviren i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro. Tilldelningen baseras på förra årets inventering och det har därför varit svårt att avgöra hur många vargar som faktiskt befunnit sig i varje revir. 

 – Att man inte kunde skjuta full kvot på 75 vargar på grund av tomma revir och färre vargar belyser problemet med att man använder inventeringssiffror från början av oktober. Det här är alltså före vinterns allmänna dödlighet och licensjakt, och därmed överskattar man antalet vargar. Vi ser nu ett tydligt exempel på att man är ute och försöker skjuta vargar som inte finns, säger Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant.

Årets vargjakt har mött stark kritik

Vargjakten har fördömts av forskare och miljöorganisationer både i Sverige och internationellt. Svenska Rovdjursföreningens ordförande tror dock på förändring inför nästa år.

 – Min förhoppning är nu också att EU äntligen agerar och stoppar vargjakten för framtiden, säger Magnus Orrebrant.

Läs gärna det rörande reportaget från vargjaktens verklighet nedan.

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter