Nina Nord i Värmland fick se den första vargen att offras i 2023 års hänsynslösa vargjakt. Här är hennes berättelse, förmedlad via journalist Susann Gson Engqvist.

Vargtik Fotomontage Susann Engqvist

Hur gammal hon blev vet vi inte. Men att hon var vuxen, troligen några år, är sannolikt då hon vägde 39 kilo. Det är mycket för en vargtik. Hon var alltså vid gott hull, stark i sina bästa år.

Kanske hade hon haft valpar, kanske inte. Det hävdades att hon gått ensam, inga andra spår än hennes egna desperata språng för att undkomma de hetsande hundarna och jägarna hade setts i snön. Kanske var hon en långväga ensamvandrare, på jakt efter en livspartner. Kanske var hon en del av ett föräldrapar som tillfälligt skingrats för att skydda valparna. Det får vi reda på senare.

Jag fick inte röra henne. Absolut inte fotografera eller ens fingra på mobilen, där min vän i hemlighet tyst följde händelsen via min ficka. Det kändes säkrare så. Men trots att jag inte fick dokumentera med fotografi, finns bilden av henne för alltid bevarad i mitt minne.

Hon låg på sidan, på en blank bänk av rostfritt stål. Rummet luktade av död. I rummet intill fanns många andra skogsvarelsers kroppar i varierande grad av konservering. Jag försökte att bara andas genom munnen.

Pälsen var vackert grå med svarta täckhår. Vem som ska få den, sätta upp den på sin vägg, lägga som en pläd i soffan, eller låta barnen leka med när hennes kropp väl är flådd, kommer vi aldrig att få veta. Sidan med skotthålet, som gick rätt genom hennes högra öga, var vänt nedåt. Vänster sida av hennes huvud, där hjärnan hade blåsts ut genom örat av skottet, var vänt uppåt.

Hon hade blod i munnen. Jag skymtade en hörntand som såg frisk ut men var något nednött, som vargtänder blir efter några år. Jag kunde se in i det halvslutna oskadade, men nu för alltid oseende andra ögat. Där fanns ett stänk av grönt i det bärnstensgula.

Hon var en mycket vacker varg.    

Nina Nord, Värmland, berättat för Susann Gson Engqvist

Bilden är ett montage och föreställer inte den beskrivna vargtiken, men miljön är hennes skog. Fotomontage Susann Gson Engqvist

3 januari 2022

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter