Nu är 2024 års sammanställning över kungsörnshäckningarna i landet klar. Totalt har inventerarna hittat 833,5 kungsörnsrevir (tre av dem delas med Norge) och i 206,5 av dem registrerades häckande par. 179 av dem lyckades få flygfärdiga ungar och Sverige fick 222 nya kungsörnsungar under 2024. För första gången i modern tid häckar kungsörn även i Östergötland.

Inventeringen sker på uppdrag av Naturhistoriska Riksmuseet och utförs främst av länsstyrelsens personal, men även ideella krafter som ornitologiska föreningar hjälper till, särskilt i fjälltrakterna. Det är inte enkelt att inventera kungsörn, de är skygga och kan vara svåra att identifiera på långt håll, så främst sker inventeringen genom att räkna häckande par. Kungsörnar håller i regel samman hela livet, men de häckar inte varje år. Alla kungsörnar bildar heller inte par och de blir inte könsmogna förrän vid 3-5 års ålder. Inventeringen är därför inte hundraprocentig, men ger en bra bild av utvecklingen.

Flera bon att välja på

Inventeringen går till på så sätt att under våren letar man efter fåglar som ”spelflyger” det vill säga hävdar revir och uppvaktar varandra. Ofta har ett kungsörnspar flera bon att välja på inom sitt revir och att de börjar bygga på ett av dem kan vara ett tecken på förestående häckning. Genom att man observerar örnarnas beteende kan nya boplatser hittas. Lite senare på året, när ungarna förhoppningsvis kläckts, besöker särskilt utvald personal kända häckningsplatser och spanar efter ungar. Vanligtvis får kungsörnar två ungar, men ofta överlever bara den ena. Vissa av ungarna ringmärks. Var boplatserna ligger är inte offentligt.

Osäker trend och många faror

2024 inventerades totalt 833,5 revir av kungsörn i Sverige samt tre revir som delas med Norge. I 206,5 revir registrerades häckningar. Av dessa häckningar lyckades 179 (oavsett unge/ungars ålder) och 27 häckningar misslyckades. Under året har totalt 222 ungar observerats och registrerats i Sverige. De flesta av dem är födda i norra Sverige, Norrbotten (69), Västerbotten (52). Gotland är ett län i söder som sticker ut med 28 flygfärdiga ungar konstaterade 30/9 2024.

2023 hade antalet lyckade häckningar minskat för kungsörnen. då totalt 809 revir av kungsörn konstaterades i Sverige och i 194 av dem registrerades häckningar som resulterade i 191 nya kungsörnsungar. Däremot var 2022 ett rekordår med 250 flygfärdiga ungar. Häckningsframgång beror bland annat på väderförhållanden, en kall vår är inte önskvärt, och tillgång på gnagare. Under perioden åren 2006–2024 är det genomsnittliga antalet konstaterade lyckade häckningar per år 187.

Andra faror för kungsörnarna är tåg- och biltrafik, eftersom de blir påkörda när de äter trafikskadat vilt och inte hinner undan. Mellan år 2010 och 2023 dog minst 650 kungsörnar och havsörnar i trafiken. Kungsörnar drabbas även av blyförgiftning då de äter av slaktavfall efter jakt som lämnas i skogen. Blyförgiftning kan leda till avmagring, blodbrist, balansstörningar som ger sämre flygförmåga, vilket gör dem extra sårbara.

Premiär i Östergötland

Positivt är dock att för första gången i modern tid konstaterades en lyckad häckning i Östergötlands län med en flygfärdig unge. Framgången fortsätter även i Västra Götaland som fick sitt första häckande par 2021 och 2024 hade två lyckade häckningar och lika många ungar. 2024 är också ett rekordår med det högsta antalet besatta revir hittills i Sverige.

Här kan du läsa mer om kungsörnarnas liv och de faror de möter

Susann Engqvist

Källa Naturhistoriska Riksmuseet

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter

Översikt

Rovdjur.se använder cookies så att vi kan ge dig en bra användarupplevelse. Cookies sparas i din webbläsare och används för att komma ihåg vissa inställningar från ditt tidigare besök hos oss samt att samla in anonymiserad statistik för att kunna förbättra webbplatsen.