Lodjuren nöjesjagas i Sverige.

Året började med den största vargjakten i svensk historia. Nu är det dags för ännu en rekordstor jakt, den här gången är det lodjurens tur. Totalt skall 201 lodjur skjutas av den svenska lodjursstammen på endast ca 1400 individer, bara för nöjes skull. Svenska Rovdjursföreningen har startat en namninsamling mot troféjakten på lodjur som i skrivande stund har närmare 7000 underskrifter.

Jaktturister

Förra året reste över 250 troféjägare till Sverige för att jaga lodjur, och i år är det klart att fler än 330 internationella jaktturister anmält sig till lodjursjakten som börjar den första mars. Fler anmäler sig varje dag. Totalt är det nu över 8000 jägare som ska delta i jakten som inte bara är onödig och grym, men också påverkar artens fortlevnad i de nordiska länderna i framtiden.

–  Att lodjursjakten är tillåten i ett land som säger sig vara framåttänkande och ta natur- och miljöfrågor på allvar är inget annat än skamligt, säger Magnus Orrebrant som är ordförande för Svenska Rovdjursföreningen.  

Oetisk jakt

Troféjakten börjar mitt i lodjurens korta parningsperiod, vilket bryter mot EU:s art- och habitatdirektiv. Jakten är grym, skarpa jakthundar jagar upp lodjuret i ett träd där jägaren enkelt kan skjuta det. Ofta blir föräldralösa ungar kvar som hade behövt lära sig mer av sin mamma för att klara sig själva.

– Lodjursjakten är en ren eftergift till en liten intressegrupp som vill jaga enbart för nöjes skull, och för att få en trofé.  Lodjuren konkurrerar förstås också om jägarnas byten, nämligen klövviltet som är lodjurens naturliga föda. De vilda katterna gör extremt liten skada på tamdjur i Sverige så det finns ingen anledning att jaga dem. De flesta svenskar vet inte om att lodjursjakt arrangeras varje år, kanske är det därför det kan fortsätta, säger Magnus Orrebrant.

Populärt rovdjur

Få har sett ett vilt lodjur, eftersom de är extremt skygga, men deras skönhet är en upplevelse för livet för de lyckliga som får chansen. Lodjuret är Sveriges populäraste rovdjur enligt undersökningar från Sveriges Lantbruksuniversitet och en stor majoritet vill ha lodjur i sin närhet.

Svenska Rovdjursföreningens namninsamling: https://www.change.org/p/stoppa-trof%C3%A9jakten-p%C3%A5-lodjur-i-sverige-stop-trophy-hunting-of-lynx-in-sweden?utm_source=share_petition&utm_medium=custom_url&recruited_by_id=1c39e6b0-a083-11ed-9365-c17d1b8d24cf

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Pressmeddelande