Björn i Sverige. Foto Günter Lenhardt

Svenska Rovdjursföreningen överklagar årets rekordstora licensjakt på björn, med hänvisning till att jakten strider mot EU:s art- och habitatdirektiv.

Enligt direktivet ska stora rovdjur vara strikt skyddade. Att tillåta jakt enbart med syftet att minska antalet björnar går emot artikel 16.1.e i direktivet. Trots det ska inte mindre än 649 björnar skjutas i årets licensjakt. I en intervju med P4 Jämtland uttrycker Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, frustration över situationen.

– Vi anser inte att över 20 procent av björnstammen är en ”begränsad omfattning”, säger Orrebrant till radiostationen.

Utöver licensjakten har ett stort antal björnar redan skjutits i skyddsjakt under våren. Bara i Norrbottens län hade 29 björnar dödats i skyddsjakt fram till i maj, flera av dem honor med nyfödda ungar. Det är över hälften av antalet som beviljades i 2022 års licensjakt. Utöver dessa ska ytterligare 70 björnar alltså skjutas i Norrbotten.

På längre sikt arbetar Svenska Rovdjursföreningen för att EU ska ingripa mot jakten på björn i Sverige. Det skulle teoretiskt sett skulle kunna resultera i att Sverige tas till domstol och licensjakten stoppas. Årets licensjakt på björn börjar den 21:a augusti.

Vill du hjälpa oss att kämpa för björnarna i Sverige? Bli björnfadder hos oss här: Stöd oss – Bli björnfadder

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter