Första helgen i mars genomförde fältstationen Rördrommen årets örnräkning i Mälardalen. På  90 olika observationsplatser, från norra Vättern i väster, runt Hjälmaren och Mälaren till Stockholm och Mörkö i öster, stod 267 spanare med kikare i högsta hugg.  Under de två timmarna räkningen pågick räknade man till ungefär 250 örnar.

En samling örnar i olika ålder på vårisen,. Gråkråkorna håller sig gärna i närheten. Foto Annika Byskata

Elisabeth Evjen, ordförande i Rördromsgruppen, var på plats vid färjestationen mellan Aspö – Ornö med utsikt över Mälaren.

-Jag såg fyra havsörnar, med viss reservation för att det eventuellt var en som jag såg två gånger. Det var lite svårt, färjorna skymde sikten ibland och örnarna flyttar på sig. Totalt fick vi in 275 observationer, men då vi vet att det ibland kan vara svårt att avgöra om flera personer sett samma örn flera gånger, drar vi av försiktighetsskäl ned antalet med 10 procent, till 250 stycken. Även två kungsörnar observerades.

Positiv utveckling för havsörnen

Havsörnen är verkligen en solskenshistoria. Från att på 1970-talet varit nästan utrotad har vi idag en stabil, livskraftig population och arten är, till skillnad från kungsörnen, inte längre rödlistad. Att miljögifterna försvann i kombination med många entusiasters ideella arbete med bland annat stödutfodring, gjorde stor skillnad. Havsörnen verkar också ha relativt lätt att anpassa sig till mänsklig närvaro som till exempel båttrafiken i skärgården. Däremot kan de vara svårt för dem numera att hitta tillräckligt stora, gamla tallar, som de kan bygga sitt bo i. Boet används år efter år och kan väga uppemot ett ton, så det ställer stora krav på trädet.

-Men även om populationen är stabil nu gäller det att fortsätta vara observant, varnar Elisabeth Evjen.

-Vad de nya gifterna som PFAS och microplaster gör på sikt måste vi hålla ögonen på, likaså verkar kvicksilverhalterna stigit av oklar anledning. Även blyförgiftning är ett problem då örnarna tar skadeskjutna fåglar, eller avfall från jakt, som har blyhagel i sig.

Några av de 267 örnräknarna som stod på pass vid Gäddeholms brygga, Västerås vid norra Mälaren. Foto Christina Bredin

Lockar många intresserade

Fältstationen Rördrommen ligger vid Sörfjärden mellan Eskilstuna och Strängnäs och drivs ideellt av bland andra naturskyddsföreningarna och ornitologiska föreningar i Eskilstuna och Strängnäs. Varje år sedan 1990-talet har man anordnat örnräkning.

-Det är visserligen en ögonblicksbild, och ideell medborgarforskning, men eftersom vi hållit på så pass länge ger den en mycket bra bild av havsörnpopulationen här i Mälardalen, som är ett kärnområde för arten. Och enligt projektgruppens beräkningar ligger nivån för antalet observerade örnar på en stabil nivå även i år, konstaterar Elisabeth Evjen.

-Det är också roligt att det lockar många besökare som tycker att det är spännande med örn. I år var det nästan lika många besökare som räknare, 234, och även media uppmärksammade oss. Det är också fint att en del fiskare vill hjälpa oss att räkna, de lägger ut fiskrester på isarna, vilket lockar många örnar.

Enligt Niklas Aronsson på Birdlife Sverige är den här örnräkningen unik i Sverige.

Här kan du läsa mer om havsörnsräkningen över tid samt Fältstationen Rördrommen som har personal på plats för besökare varje söndag mars – oktober.

https://rordrommen.nu

Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter