I jakttävlingen Rovdjurskampanjen ger varje dödad räv 120 poäng.

120 poäng för en dödad räv, 80 för en död grävling, 20 för en mård… Nu pågår den osmakliga svenska jakttävlingen i att skjuta så många små rovdjur som möjligt för fullt.

Sedan den 1 augusti pågår den så kallade ”Rovdjurskampanjen” en jakttävling som går ut på att skjuta så många rävar, grävlingar, mårdar, illrar, minkar, kråkor, skator, nötskrikor och måsfåglar som möjligt. Tävlingen innebär inga som helst restriktioner gällande
hur många djur som får skjutas – eller fångas i fälla – inom samma område. Här finns heller inga undantag beträffande ålder, kön eller att hänsyn tas till om arten finns i stor eller liten utsträckning i jaktområdet. De enda villkoren som måste uppfyllas är att den tävlande ska posera med de dödade djuren på bild om man når över 3000 poäng, samt att man motiverar vad viltvård innebär för den tävlande (!).

Enligt Svenska Rovdjursföreningen är denna osmakliga jakttävling så långt ifrån viltvård man kan komma och vi vet att seriösa jägare instämmer.

Tusentals dödade djur

Vid den senaste tävlingen deltog drygt 200 personer i öppen, dam- och ungdomsklasserna. Tillsammans dödade enbart de tio främsta i respektive klass tillsammans cirka 340 rävar, 140 grävlingar och 1500 fåglar. Den som samlats mest poäng av dem alla hade ensam lyckat döda 260 djur = 7655 poäng. Den totala statistiken över antalet dödade djur har vi inte.

Tävlingen har arrangerats sedan 2002, med ett par avbrott. Årets tävling är den 21a i ordningen och pågår fram till den 15/4 2024 och arrangeras av tidningen Jaktjournalen som ägs av Svenska Media i Ljusdal AB som även ger ut tidningarna Härliga Hund, Byggvärlden, Allt om flugfiske, Jaktmarker och fiskevatten, Traktor Power mfl.


Susann Engqvist

Artikeln är tidigare publicerad i Våra Rovdjur 3/23

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Okategoriserade