Jakttillfällen har prioriterats före ett hållbart bevarande för natur och framtida generationer där både varg och björn behövs. Foto Gunter Lenhardt

I juli publicerades på Dagens Nyheters debattsida ett inlägg av Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant och Daniel Ekblom, Viltvårdsgruppen, Naturskyddsföreningen Gävleborg, rörande riksdagens beslut att halvera vargstammen. Inlägget finns att läsa här på sajten under ”Nyheter”. Peter Eriksson, ordförande i Svenska jägareförbundet, replikerade och i dagarna publicerades slutrepliken.

I slutrepliken, publicerad 8/8 2022, framförs att Jägareförbundet agerar konsekvent utifrån egenintresse och en önskan att styra över naturen där jakten optimeras och där biologi och forskning ignoreras. Rovdjuren är konkurrenter som med alla medel ska jagas. Björnjakten, som Jägareförbundet driver, innebär i år att mer än 600 björnar ska fällas i en en jakt där utländska troféjägare kan få betala 250 000 kronor för att skjuta en björn. Sverige efterliknar Afrikas starkt ifrågasatta troféjakt allt mer, anser Magnus Orrebrant och Daniel Ekblom.

Läs hela artikeln här (länk i artikeln även till Jägarförbundets replik)

https://www.dn.se/debatt/jagareforbundet-ignorerar-biologi-och-forskning/

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter