Där den senaste förmodade vargattacken skedde i vargreviret Siggefora saknades rovdjursavvisande stängsel. Det gäller även de tre attacker som skedde förra året. När får hålls i en hage med två trådar räcker det på sin höjd för att hålla fåren inne. Om man som djurägare vill skydda sina djur från angrepp från hund, räv eller varg måste man ha ett rovdjursavvisande stängsel.

Vi ser med glädje att allt fler djurägare i Siggeforareviret har monterat eller planerar att montera ett rovdjursavvisande stängsel.Tyvärr förekommer det en kultur hos vissa om att rovdjursavvisande stängsel visar att man accepterat att vargen tillhör vår fauna. Men genom att stängsla ordentligt minskas risken för attacker också hos andra djurägare. Det är en solidarisk handling, lite som att vaccinera sig mot Covid-19.

Bidrag och stängslingshjälp
Vi i Svenska Rovdjursföreningen vill se en attitydförändring där djurägare tar ett större ansvar och utnyttjar de bidrag som länsstyrelsen ger för stängsling. Oavsett om tamdjuren blir tagna av hundar, räv eller varg är det en tragisk händelse för djurägaren men de flesta attacker går att undvika.

Länsstyrelsen betalar ut bidrag och Svenska Rovdjursföreningen kan hjälpa djurägare att sätta upp stängsel, framför allt för att skydda får. När det är färdigt är det länsstyrelsens tjänstemän som godkänner stängslingen. Om våra tamdjur hålls innanför bra stängsel kan vi få vargarna att fokusera på det som de är bäst på: att jaga älg, rådjur, vildsvin, kronhjort, dovhjort, bäver och grävling.

Rovdjursavvisande stängsel
Med rovdjursavvisande stängsel, med fem eltrådar eller välspänt fårstängsel och en ovanpåliggande eltråd, minskar sannolikheten för rovdjursangrepp betydligt, speciellt om stängslet monteras innan någon attack har skett.

Siggeforareviret
Nyheten om att Uppsala fått ett nytt vargrevir, ”Siggeforareviret”, offentliggjordes av länsstyrelsen sista mars 2020. Både hanen och honan i reviret är genetiskt viktiga. När får blir dödade av varg i Sverige så sker det ofta under augusti-september i samband med att de vuxna vargarna måste hitta föda till de växande valparna. Den senaste förmodade vargattacken pekar indicierna på ungvarg. Om det är en av valparna från Siggeforareviret eller en strövarg kommer DNA-provet att visa.

Kontaktperson
Per Axell, [email protected]
076-2317335

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Pressmeddelande