Årets inventering är klar och 164 nya fjällrävskullar har registrerats i Sverige, Norge och Finland. Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Förra året bekräftades 118 nya kullar. Idag räknar man med att det finns runt 550 vuxna individer i området.

”Under de senaste 20 åren är det ett rekordår. Det ser ut som att de omfattande åtgärder som har gjorts för att bevara fjällräven fortsätter att ge resultat”, säger Malin Åhl som är vilthandläggare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

En anledning till den starka tillväxten är att tillgången på smågnagare ökat, men även stödåtgärder ska alltså ha gett effekt.

”Trots att det inte var ett tydligt gnagartoppår i Norrbotten ser vi relativt många föryngringar av fjällräv där i år. Det inger hopp inför nästa säsong både för antalet kullar och nyetableringar”, säger Johan Wallén, koordinator för fjällrävsinventeringen på Naturhistoriska riksmuseet.

Fjällräven är en fredad art och räknas som starkt utrotningshotad i Sverige. Vill du veta mer om vårt arbete för stora och små rovdjur i Sverige? Läs mer och stötta oss här.

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter