Sammanlagt ska 125 lodjur skjutas i Sverige 2022, 88 stycken i södra och mellersta förvaltningsområdet, vilket är 35 fler än förra året, trots att skadorna på tamdjur inte ökat. Svenska Rovdjursföreningen har överklagat besluten om licensjakt på lodjur i alla län.
Licensjakt på lodjur
Sammanlagt ska 125 av våra vackra, viktiga lodjur skjutas i 2022 års licensjakt på lodjur. Foto Peter W Eriksson

Lodjuret är vårt mest omtyckta rovdjur. 80 procent av svenskarna tycker om att det finns lodjur i landet och hela 75 procent kan acceptera att ha lodjur nära där de bor. Ändå har länsstyrelserna i mellersta och södra förvaltningsområdet beslutat att 88 lodjur ska skjutas i licensjakt 2022, vilket är 35 fler än förra året. Bland annat ska åtta skjutas i Uppsala län (0 förra året), tio i Örebro län (2 förra året) och Östergötland tio (5 förra året).  Jakten pågår till den 30 mars (eller tills kvoten är fylld) i alla län utom de i norra förvaltningsområdet där den pågår till 15 april.  

Även i norr ökar jakten

I renskötselområdena, norra förvaltningsområdet, har licensjakt beviljats på sammanlagt 37 lodjur, varav fem i Västerbottens län, åtta i Västernorrlands län och Jämtlands län sticker ut med 24 lodjur. Det är anmärkningsvärt eftersom det varje år beviljas skyddsjakt på ett stort antal lodjur som antingen uppehåller sig eller passerar i renskötselområdena. I Norrbottens län har lodjursstammen ännu inte återhämtat sig från tidigare års licensjakt och därför tillåts ingen licensjakt alls 2022. 

Svenska Rovdjursföreningen har överklagat besluten om licensjakt på lodjur i alla län.

I nedanstående län kommer det bedrivas licensjakt på sammanlagt 125 lodjur. (förra årets antal inom parantes):

Södra förvaltningsområdet:

Kalmar 12 (8)

Jönköping 10 (8)

Östergötland 10 (5)

Mellersta förvaltningsområdet:

Dalarna 8 (5)

Gävleborg 20 (15)

Uppsala 8 (0)

Västra Götaland 5 (2)

Västmanland 5 (4)

Örebro 10 (2)

Norra förvaltningsområdet:

Jämtland 24 (17)

Västerbotten 5 (13)

Västernorrland 8 (0)

Källa SLU attitydundersökning 2021, länsstyrelserna, Naturvårdsverket, mfl

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter