11 juni uppmärksammas lodjuret internationellt.

Den 11 juni är det internationella lodjursdagen. Du som följer Svenska Rovdjursföreningens arbete vet att vi under året arbetat extra hårt för att försöka stoppa jakten på detta vårt enda vilda, vackra, viktiga, kattdjur. Lodjuret är ett mytomspunnet djur som inte är farligt för människor, är så skyggt att få någonsin ser det och som gör mycket liten skada på människors tamdjur.

Under lodjursjakten i mars – vilken vi betraktar som en till absolut största delen ren nöjes- och troféjakt – sköts 139 lodjur, många av dem hade inte hunnit fylla ett år ens… Klappar ditt hjärta lite extra för just lodjuren? Då kan du välja att bli lodjursfadder och stötta vårt arbete med just lodjuren lite extra:

Den internationella lodjursdagen, som infördes 2017, är ett samarbetsinitiativ inom det gränsöverskridande 3Lynx-projektet för att öka medvetenheten och främja fredlig samexistens mellan lodjur och lokalbefolkning. Dagen uppmärksammas på många håll i världen, dock har svenska ”Temadagar” trots påpekande om detta inte valt att ta med denna dag på sin lista eftersom de menar att det inte uppmärksammas tillräckligt. Så ut och sprid denna dag för att berätta om våra viktiga, vackra lodjur!

Foto Peter W Eriksson

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter