Drygt 30 kända svenskar säger nej till nöjes- och troféjakt på lodjur.

Under april 2023 publicerar föreningen tre olika filmer på våra sociala media där drygt 30 kända svenskar, samt två norrmän, säger NEJ till nöjes- och troféjakt på lodjur. Detta är en del i en omfattande kampanj med syfte att öka medvetandet hos allmänheten om att denna jakt förekommer och med målet att stoppa detta för framtiden.

Några som var snabba med att svara ja till att medverka i kampanjen var Lili Päivärinta och Susie Päivärinta i popduon Lili & Susie, som båda har ett stort och välkänt engagemang för djur och natur.

– Vi måste värna om rovdjuren och balansen i naturen, bevara och skydda den vildmark och djuren som finns kvar, konstaterar Lili Päivärinta som även är viltrehabiliterare och styrelseordförande för Djurens ö wildlife rescue.

Filmerna hittar du på vår offentliga Facebooksida ”Svenska Rovdjursföreningen” samt på vårt Instagramkonto, ”Rovdjursföreningen”. Du kan även se dem på föreningens Youtubekanal, som ”Shorts”. Du kan också titta på dem här nedan. Sprid dem gärna med #NejTroféjaktLodjur

Sprida information och skapa opinion

Svenska Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, bekräftar att syftet med kampanjen endast är att sprida information och skapa opinion.

– Det är glädjande att se så många välkända och folkkära personer stå upp och uttalar sin åsikt om lodjursjakten. Rovdjursfrågor kan vara kontroversiella, men lodjuret är vårt överlägset populäraste rovdjur – skyggt, vackert, ofarligt för människor och gör väldigt liten skada på tamdjur. Dessutom är det viktigt för biologisk mångfald och ett sunt ekosystem, vilket fler och fler blir medvetna om att även vi människor behöver för att överleva. Däremot är kunskapen hos gemene man generellt låg när det gäller det faktum att våra svenska lodjur jagas över huvud taget, och i princip enbart för spänning och trofé. Flera av de tillfrågade i kampanjen visste inte att lodjur jagas i Sverige. När de fick vetskap om detta tvekade de inte att ta ställning. Givetvis vill vi gärna bli fler i föreningen, men det enda budskap dessa kända personer ställer sig bakom i denna kampanj är att de vill att nöjes- och troféjakten på lodjur stoppas, avslutar Magnus Orrebrant.

Gemensamt budskap från artister, konstnärer, fotografer, skådespelare…

De personer som säger Nej till nöjes- och troféjakt på lodjur i denna kampanj är: Helena Bergström, Mattias Klum, Little Jinder, Staffan Widstrand, Stefan Sundström, Suzanne Axell, Lili & Susie, Lars Lerin, Julia Dufvenius, Gurgin Bakircioglu, Malena Ernman, Ernst Billgren, Mian Lodalen, John Alvbåge, Tone Norum, Anna Clarén, Anders Jansson, Sara Zacharias, Björn Persson, Inger Edelfeldt, Martin Larsson, Uno Svenningsson, Shanit Rydwall Menon, Emil Jensen, Lise Myhre, Magnus och Henrik Rognedal, Magnus Elander, Ankie Bagger, Åsa Nilsonne, Suzzie Tapper, Dogge Doggelito, Roger Brendhagen, Charlotte Nicolin. Kattjouren och Insamlingsstiftelsen Kattjouren medverkar också.

Del 1, med bland andra Helena Bergström, Mattias Klum, Little Jinder, Lars Lerin, Lili & Susie, Stefan Sundström och Staffan Widstrand.
Del två med bland andra Malena Ernman, Ernst Billgren, John Alvbåge, Björn Persson, Mian Lodalen, Inger Edelfeldt och Anna Clarén.
Del 3 med bland andra Uno Svenningsson, Shandi Rydwall Menon, Dogge Doggelito, Magnus Elander Emil Jensen och Åsa Nilsonne.

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter