Vår vice ordförande Anna-Karin Lieber har varit med på ett möte som European Alliance for Wolf Conservation (EAWC) har arrangerat tillsammans med EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius om vargens situation i Europa. Inför mötet bad Virginijus Sinkevičius explicit om att en representant från Sverige skulle medverka eftersom de är bekymrade över hur situationen ser ut för vargen i Sverige.

Foto: © Istockphoto.

Svenska Rovdjursföreningen har tillsammans med Naturskyddsföreningen tidigare skickat ett brev till EU-kommissionen angående vargens situation i landet.
– Han är tacksam över den dialog han har med oss och vi pratade om att vi har haft en vargstam nu under några år som hållits nere på den absoluta miniminivån, berättar Anna-Karin Lieber.

Anna-Karin fortsätter med att berätta att detta tillsammans med att det inte funnits någon finskrysk invandrad varg som förökat sig i den svenska population på över fem år så har det lett till en hög inavel, lika stor som vid parning mellan helsyskon. Under årets licensjakt hittades en väldigt hög frekvens (över 40 procent) av kryptorkism hos skjutna hanvargar, det är en genetisk sjukdom som innebär att en eller två av pungkulorna inte vandrar ner till pungen. Det här är ett tecken på inavelsdepression, vilket är mycket allvarligt som minskar fertiliteten hos hanvargarna. Sammantaget med det andra visar det hur allvarlig situationen är för vargen i Sverige idag.

– Han berättade att EU-kommissionen har en övervakning av Sverige och de överträdelser som Sverige gör när det gäller livsmiljödirektivet. Det känns väldigt bra att EU lyssnar på oss och förstår hur allvarligt det här är, berättar Anna-Karin Lieber.

Läs mer om den korrespondens som Svenska Rovdjursföreningen haft med EU-kommissionen tillsammans med Naturskyddsföreningen här

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter