I jakttävlingen Rovdjurskampanjen ger varje dödad räv 120 poäng.

I en debattartikel tar representanter från djurrättsorganisationer, opinionsbildare och kända personer med stort djurengagemang avstånd från den nu pågående jakttävlingen ”Rovdjurskampanjen”. Skribenterna uppmanar även Sveriges regering till att sluta låta Sverige vara ett jaktparadis och att Naturvårdsverket ska våga stå upp för de vilda djuren.

Under rubriken ”Att dela ut priser till den som skjuter flest djur är inte viltvård” skriver Svenska Rovdjursföreningen tillsammans med bland andra representanter för Svenska Djurskyddsföreningen, Djurskyddet Sverige, Naturfotograferna, Nordulv samt flera artister och opinionsbildare, en debattartikel i GP angående den ny pågående jakttävlingen ”Rovdjurskampanjen”. Denna jakttävling arrangeras av tidningen Jaktjournalen som ägs av Svenska Media i Ljusdal AB som även ger ut tidningarna Härliga Hund, Byggvärlden, Allt om flugfiske, Jaktmarker och fiskevatten, Traktor Power mfl. och går ut på att skjuta så många rävar, grävlingar, mårdar, illrar, minkar, kråkor, skator, nötskrikor och måsfåglar som möjligt. Olika djurslag ger skilda poäng, till exempel ger det 120 poäng för en dödad räv, 80 för en död grävling och 20 för en mård. Jakten pågår 1/8 2023 – 15/4 2024.

Förbjud jakttävlingar och våga stå upp för de vilda djuren

I artikeln menar skribenterna att det är hög tid att Sverige upphör vara ett jaktparadis och begär följande från regeringen:

– Förbjud renodlad nöjes- och troféjakt i alla former. Jakt som medför onödigt lidande, stress eller skador hos det jagade djuret eller syftar till renodlat nöje och troféer.

– Förbjud jakttävlingar. Att dela ut priser till dem som dödar flest djur är inte viltvård.

– Instifta en djurskyddslag för de vilda djuren. I Sverige saknar de ett eget skydd medan de i Norge, Finland och Danmark skyddas av lagen.

Slutligen ges en uppmaning till Naturvårdsverket: Våga stå upp för de vilda djuren. De tillhör alla oss och inte bara de som jagar dem.

Du kan läsa hela debattartikeln mot Rovdjurskampanjen i GP här:

https://www.gp.se/debatt/att-dela-ut-priser-till-den-som-skjuter-flest-djur-%C3%A4r-inte-viltv%C3%A5rd-1.113463261?fbclid=IwAR2W7_V1J09hdmerZmpdR5Q1qQwAiVuZpQ9W6v3W3-hQ__CJIFrxewSxwQ4

Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter