Den 25 september 2024 enades en majoritet av EU:s medlemsstater om att anta Europeiska kommissionens förslag om att nedgradera vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen. Denna förändring öppnar dörren för omfattande vargjakt i framtiden och strider mot Europas åtagande att skydda och återställa den biologiska mångfalden.
Sverige är ett av de pådrivande länderna och länge fanns hopp om att förslaget inte skulle klubbas igenom, men i sista minuten ändrade oväntat Tyskland sin ståndpunkt från nedlagd röst till stöd för förslaget.
Med detta beslut har medlemsstaterna valt att ignorera uppmaningen från över 300 djur- natur- och miljöorganisationer, däribland Svenska Rovdjursföreningen, och hundratusentals människor som har uppmanat till att följa vetenskapliga rekommendationer och istället förbättra förutsättningarna för samexistens med stora rovdjur genom förebyggande åtgärder.
Personlig vendetta
Genom att anta Europeiska kommissionens förslag stöder medlemsstaterna också personligt motiverade beslut som åsidosätter vetenskapliga bevis. Sedan ordförande Ursula von der Leyens ponny Dolly tragiskt dödades av en varg 2022 har hon använt sitt inflytande för att ändra EU:s lagstiftning. Att kunna använda sin politiska makt för personlig hämnd mot vargar och för att tillfredsställa väljare bland jordbrukarna är djupt oroande.
Sveriges landsbygdsminister, Peter Kullgren, som varit start pådrivande för att nedklassa vargens skyddsstatus skriver på sin Facebooksida :
”Ett målmedvetet påverkansarbete har äntligen fått resultat. Sedan regeringstillträdet har Sverige varit en mycket aktivt drivit frågan framåt inom EU. Genom att söka stöd och ha ett nära samarbete med likasinnade medlemsländer har vi successivt lyckats vinna stöd från allt fler viktiga länder. I december 2023 såg vi ett tydligt kvitto på våra ansträngningar när Kommissionen lade fram sitt förslag. Sedan dess har vi fortsatt arbeta för att säkra en kvalificerad majoritet, vilket vi lyckades med idag. Detta är det mest betydelsefulla beslutet från EU i vargfrågan under överskådlig tid. Ett beslut som vittnar om att EU nu tydligt tar vargfrågan på allvar. Detta är också ett avgörande första steg för en framtida sänkning av vargens skyddsstatus i art- och habitatdirektivet.”
Visar på människans oförmåga att anpassa sig
Svenska Rovdjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrant, instämmer givetvis inte i de positiva tongångarna, men menar att det i praktiken inte innebär någon större förändring för Sveriges del i nuläget.
-Det här är oerhört tragiskt för den biologiska mångfalden i Europa och visar på människans oförmåga att anpassas sig till samexistens med andra arter. För den svenska vargstammen kommer det i dagsläget inte innebära någon ökad jakt, då vi redan agerar som vargen vore nedklassad.
Vad händer nu?
Förslaget kommer nu att antas formellt vid EU:s nästa rådsmöte den 26 september, i tid för att Europeiska kommissionen ska kunna överlämna det till Bernkonventionen ständiga kommitté. EU kommer att stödja förslaget som ett enhetligt block inför den sista omröstningen som planeras äga rum i december. För att nedgraderingen ska träda i kraft behövs därefter en ändring av vargens status i EU:s art- och habitatdirektiv.
Endast Irland och Spanien röstade emot en nedklassning av vargen.
Susann Engqvist