Du kan rösta i EU-valet fram till och med den 9 juni och låt gärna hur de olika partierna ser på rovdjursfrågorna spela in i ditt val. Har du redan röstat men ångar dig när du tagit del av detta? Ingen fara, du kan du ångra din förtidsröst genom att rösta i din vallokal på valdagen. Då räknas den röst du lämnat på valdagen. Men du kan inte förtidsrösta flera gånger. Då blir alla dina röster ogiltiga.
Så här svarade de olika partierna (utom Moderaterna som valt att inte svara) på våra enkätfrågor om rovdjurspolitiken i EU:
1. Vad anser ditt parti om att Sverige kan göra undantag från EUs Art- och habitatdirektiv och tillåter licensjakt på arter som ska vara skyddade, som lodjur och varg?
V Vi är emot att man ska göra undantag från Art- och habitatdirektivet och bedriva licensjakt.
MP Miljöpartiet beklagar licensjakten på lodjur och varg, vi anser att den inte ska få bedrivas. Licensjakten hotar möjligheten att uppnå långsiktigt livskraftiga populationer av lo och varg.
S Vi vill hitta lösningar som leder till att människor kan leva och verka på landsbygden samtidigt som vi bevarar en biologisk mångfald. Både skyddsjakt och licensjakt är viktiga verktyg i den förvaltningen.
C Vi vill se över och uppdatera Art- och habitatdirektivet. Vi anser att regelverken behöver ta större regional hänsyn samt hänsyn till hur arterna faktiskt utvecklas. Frågor som rör jakt- och viltvård bör i första hand beslutas på nationell nivå. Licensjakt ser vi som ett effektivt verktyg att reglera både vargstammen och lodjursstammen med, bl.a. för att inte påtagligt försvåra tamdjurshållning.
L Djur och natur bryr sig inte om gränser och därför är det viktigt med gemensamma regler i Europa om artskydd. EU:s regler måste garantera att svenska förhållanden ska vara vägledande vid förvaltning av rovdjur och övrigt vilt. När stammarna utifrån en vetenskaplig bedömning kan anses vara livskraftiga kan licensjakt användas för att begränsa populationerna.
M Har inte svarat
KD Det är vi positiva till. Det är en självklarhet för oss då det också är vi som nationellt måste hantera problemen som kommer med för stora rovdjursstammar.
SD Det är bra, EU består av 27 olika länder som alla har olika förutsättningar när det gäller förekomsten av olika arter. En art som är sällsynt i ett land kan vara vanligt förekommande i ett annat land därför anser vi att det är fel att reglera vilka arter som ska skyddas särskilt på EU-nivå. Det bör vara en nationell fråga men till dess att det är det så är det positivt att man kan tillåta licensjakt på arter även om dessa är skyddade på EU-nivå.
2. Vad anser ditt parti om att Svenska Rovdjursföreningen anmält licensjakten på lodjur till EU-kommissionen?
V Vi tycker att det är bra att man prövar om jakten är förenlig med EU-rätten.
MP Miljöpartiet välkomnar denna anmälan, vi har länge arbetat för möjligheten att överklaga beslut om licensjakt.
S Vi anser att både skyddsjakt och licensjakt är viktiga verktyg för att reglera antalet lodjur och förebygga skador på tamdjur och renar.
C Vi har ingen specifik åsikt i den frågan, utan tycker det är bra att politiska beslut kan prövas.
L Antalet lodjur ska inte avgöras genom politiska beslut. Hur många individer som krävs för att stammen ska vara livskraftig är en fråga för vetenskapen. Bedömningen kan ändras över tid.
M Har inte svarat
KD Vi respekterar att det finns olika uppfattningar och vi ser civilsamhällets aktörer som värdefulla oavsett om vi landar i samma position eller inte.
SD Det är upp till varje enskild förening vad den vill anmäla, sen håller vi inte med Svenska Rovdjursföreningen i sak.
3. Vad anser ditt parti om EU-förslaget att vargens skyddsstatus ska nedklassas från ”strikt skyddad” till ”skyddad”, vilket innebär att medlemsländerna själva har större frihet att besluta om jakt inom landet?
V Vi är emot ett sådant förslag. Vargen är klassad som starkt hotad i Sverige och skyddet bör inte försvagas genom fortsatt eller utökad licensjakt.
MP Att ändra vargens skyddsstatus enligt Bernkonventionen, från ”strikt skyddad” till ”skyddad”, kan komma att öppna upp för ökad jakt. Vi vill att vargen och andra vilda arter ska få finnas i långsiktigt livskraftiga stammar. Den svenska vargstammen lider idag av inavel, den är isolerad och med några hundratal individer är den långt ifrån långsiktigt livskraftig. Därför vill vi i dagsläget vare sig ha licensjakt eller ökad jakt. Den avskjutning som vargstammen bedöms tåla bör riktas mot vargar som angripit tamdjur eller som uppträtt oskyggt mot människor. Det finns det möjligheter till inom skyddsjakten.
S Vi socialdemokrater förstår att vargens närvaro skapar oro i landsbygdsområden. Vi vill flytta vargen från bilaga 4 till bilaga 5 i art- och habitatdirektivet, i syfte att göra det enklare att förvalta vargen på nationell nivå.
C Centerpartiet är positivt inställda till att justera vargens skyddsstatus, då vi anser att vi har en livskraftig population som tjänar på att förvaltas.
L Sverige och Europa ska ha en livskraftig vargstam och vad det innebär i antal vargar som kan jagas årligen ska bedömas av vetenskapen och inte av politiken. Det är bra att en förnyad analys nu gjorts av situationen för vargstammen i Europa men inga ändringar ska göras som försämrar förutsättningarna för en livskraftig vargstam i Sverige.
M Har inte svarat
KD Det är vi positiva till. Det är en självklarhet för oss då det också är vi som nationellt måste hantera problemen som kommer med för stora rovdjursstammar.
SD Det ser vi som mycket positivt då det kommer möjliggöra en mer aktiv förvaltning av den svenska vargstammen.
4. Vilka av de åtgärder som EU-kommissionen rekommenderar tycker ditt parti är lämpliga för att säkerställa att Sverige, och övriga länder i EU, kan ha långsiktigt livskraftiga populationer av stora rovdjur?
V De förebyggande åtgärderna för att skydda tamdjur mot rovdjursangrepp bör stärkas. Ett stärkt förebyggande arbete mot rovdjursangrepp förbättrar även acceptansen för våra rovdjur. Vi är för att ekonomiska medel både från EU och på nationell nivå används för detta ändamål.
MP För att möjliggöra långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar i EU måste strikt skyddsstatus behållas parallellt med förebyggande och kompensatoriska åtgärder för att säkerställa deras skydd. Exempel på förebyggande åtgärder är stängsling och vakthundar, som ofta har visat sig mer effektiva än jakt.
S En viktig del i arbetet för att uppnå en balanserad rovdjursförvaltning är rovdjursinventeringen, som ligger till grund för bedömningen av rovdjurens bevarandestatus. Dessvärre riskerar regeringens nedskärningar på Länsstyrelserna minskade rovdjursinventeringar och till följd av detta sämre möjligheter till en balanserad förvaltning.
C Bland annat höjd kompensation till de som drabbas av rovdjursangrepp, mer medel till förebyggande åtgärder som stängsling och bättre övervakning av rovdjurspopulationer. Vi ser även potential i att använda ny teknik med drönare och kamera för att varna eller skrämma bort rovdjur.
L Liberalerna vill framförallt se en rovdjursförvaltning som ska vara inriktad på att minska de motsättningar som finns kring rovdjuren, den illegala jakten, inavelsproblemen och problemen med rovdjursangrepp.
M Har inte svarat
KD Det finns ingen specifik åtgärd som vi vill lyfta fram. Det ska finnas livskraftiga stammar av våra fyra stora rovdjur: björn, lo, järv och varg. De ska förvaltas så att samexistens med andra intressen är möjlig. Det ska också finnas möjlighet till skyddsjakt för att värna liv och egendom. En långsiktigt hållbar rovdjurspolitik måste utformas i samråd med den berörda landsbygdsbefolkningen. Vi vill vakta den svenska implementeringen av EU:s direktiv så att vi inte lägger ribban högre än vi måste.
SD Vi ser ju inte att detta är en fråga som alls ska regleras på EU-nivå, det här bör vara nationella beslut.
5. Vilka åtgärder anser ditt parti är lämpliga för att rädda Östersjöns marina liv och det kustnära fisket? Anser ni till exempel att avskjutning av säl och skarv är en åtgärd som bör prioriteras?
V Det behövs en mängd åtgärder. T.ex. stoppa den industriella trålningen efter fiskmjöl. Den kritiska gränsen för strömmingen har passerats och det småskaliga kustnära fisket måste värnas framför det storskaliga industrifisket. På samma sätt som EU:s satsning på miljön genom gröna given behöver vi nu en havsgiv som säkerställer politisk enighet mellan olika lagstiftningar som påverkar havet. Miljölagstiftning och fiskelagstiftning kan inte spreta åt olika håll. De rättsliga kraven i den gemensamma fiskeripolitiken måste stärkas för att få stopp på överfisket. Vi vill även att det införs juridiskt bindande krav för medlemsländerna att skydda 30 procent av ekosystemen på land och i vatten och hav. Vi kommer fortsatt att verka för ökade insatser och åtgärder inom EU och nationellt för restaurering av våtmarker, sjöar och vattendrag i odlingslandskapet med syfte att minska näringsläckaget från jordbruket. På nationell nivå har vi vårt budgetförslag föreslagit kraftigt ökat stöd till jordbruket för att minska näringsbelastningen i Östersjön. När det gäller säl och skarv är vi för skyddsjakt men inte allmän jakt.
MP Östersjön står vid randen av systemkollaps, och bestånden av flera arter befinner sig under säkra biologiska nivåer. EU behöver en övergripande havslag, i likhet med EU:s klimatlag, som har tydliga mål för biologisk mångfald, miljö och klimat. En havslag ska också innebära ett skydd av våra havsbottnar mot exploatering och gruvdrift. Det industriella fisket i Östersjön har gjort alldeles för stora uttag av fisk, vilket orsakat målkonflikter mellan yrkesfisket och djurpopulationerna. För hela ekosystemets bästa behöver det överfiske som pågår i Östersjön stoppas.
Nej, Miljöpartiet anser inte att avskjutning är en åtgärd som bör prioriteras. Utveckling av mindre invasiva förvaltningsmetoder, som skrämsel och störning, kan vara en väg framåt, vilket flera myndigheter pekar på. Det finns också ett behov av förbättrade kunskapsunderlag. Det saknas idag tillförlitliga underlag för att bedöma jaktens påverkan på populationen, och vilken effekt jakten har på fisket.
S Vi socialdemokrater vill fortsätta insatserna mot överfiske, flytta ut trålgränsen med grund i vetenskapen och värna det kustnära, småskaliga, fisket. Vid förhandlingarna om fiskekvoter i höstas förespråkade vi kommissionens linje med ett stopp på sill- och strömmingsfiske i Östersjön, med undantag för det småskaliga fisket för humankonsumtion. Vi ser ett behov av att kraftigt minska antalet skarvar och anser att licensjakt på gråsäl och knubbsäl är viktiga verktyg för att möjliggöra återhämtning av fiskebestånden.
C Framför allt behöver vi minska miljöförstöringen och det storskaliga fisket, då det bidrar till Östersjöns övergödning, höga gifthalter och att matfiskfiskbestånden håller på att försvinna. De stora bestånden av säl och skarv påverkar även det negativt. Centerpartiet anser därför att en ökad jakt på säl och skarv vore bra.
L Liberalerna ser det som helt nödvändigt att EU vänder på skutan och börjar prioritera det småskaliga och hållbara fisket över det storskaliga industrifiskets kortsiktiga intressen. Vi vill hindra beslut som för all framtid riskerar att utarma livet i Östersjön. Östersjöns ekosystem är skört och skyddet för Östersjön behöver stärkas. Den biologiska mångfalden begränsas när stora kolonier av olika arter tar över. Liberalerna vill att de undantag som redan idag medges i direktiven används och att skyddsjakt tillämpas för att hålla nere populationerna av framförallt skarv för att minska den stora påverkan på fiskbestånden och ödeläggelsen av närmiljön längs kusten.
M Har inte svarat
KD Vi ser mycket tydligt behovet av ökad skyddsjakt på säl och skarv därför att vi vill värna det kustnära och småskaliga fisket. Det senaste beslutet om fångstkvoter var en kompromiss. Sverige agerade för sänkta kvoter och lyckades även få till stånd fiskestopp i vissa områden under vissa tider i syfte att skydda strömmingens överlevnad. Detta var ett steg åt rätt håll.
SD Vi värnar det småskaliga kustnära fisket där fångsten går till humankonsumtion och vill gärna värna detta, både genom att begränsa möjligheten till storskaligt trålfiske men också genom att öka avskjutningen på både säl och skarv. Skarvbestånden kan minskas också genom metoder såsom oljering eller prickning av ägg, när det gäller säl vill vi att det ska bli tillåtet att sälja produkter från säl för att öka incitamenten till säljakt.
6. Anser ditt parti att EU borde ha större, eller mindre, inflytande över medlemsländerna när det gäller den nationella rovdjurspolitiken?
V Vi anser att nuvarande ordning i stort fungerar bra. Vi ska själva som medlemsland besluta om hur rovdjurspolitiken utformas men det ska ske inom ramen för de åtaganden vi har om biologisk mångfald inom EU och globalt.
MP Miljöpartiet tycker att förvaltningsbeslut ska fattas på nationell eller regional nivå för att hänsyn ska kunna tas till varje medlemslands specifika regionala förutsättningar. Samtidigt har EU en betydande roll i att skydda biologisk mångfald. Gemensamma och övergripande regler som art- och habitatdirektivet behövs för att skydda arter i hela EU. EU har också en stor uppgift internationellt, för att skydda vilda djur och rovdjur, till exempel att driva internationella regelverk kring jakt och rovdjursförvaltning, eller EU:s egna villkor för handel och import.
S EU:s medlemsländer har antagit flera direktiv, bland annat art- och habitatdirektivet för att motverka förlust av biologisk mångfald. Detta skyddar många vilda växt- och djurarter från att förlora sina livsmiljöer. Samtidigt ser vi att direktiven i vissa fall behöver justeras för att fungera i praktiken.
C Vi anser att medlemsstaterna borde ha större inflytande över dessa frågor. Vi vill att besluten ska tas nära de som berörs.
L Grunden i Liberalernas jaktpolitik är att viltstammar ska vara livskraftiga och rovdjurspolitiken värna biologisk mångfald och minska rovdjursskador. Frågor som rör jakt avgörs i de allra flesta fall bäst lokalt eller nationellt och Liberalerna vill behålla dagens regionaliserade rovdjursförvaltning. Däremot finns det relaterade frågor som behöver hanteras gemensamt av medlemsländerna på EU-nivå, exempelvis artskyddsfrågor.
M Har inte svarat
KD Vi vill se mer nationell, eller till och med regional, makt över besluten.
SD EU ska ha mindre inflytande i denna fråga, i princip inget inflytande är vår ståndpunkt.
Frågorna är besvarade av respektive partis pressavdelning. Sammanställt av Susann Engqvist, Foto Staffan Widstrand, montage.