Hjälp fårägarna och se över löshundsjakten istället för att kräva enklare vargjakt, menar Magnus Orrebrant.
En kontrollerad jakt med hund är bättre för landsbygden än färre vargar, skriver Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska rovdjursföreningen i en debattartikel i Sydsvenskan den den 24 februari 2024.

I en debattartikel undertecknad Svenska Jägarförbundet som publicerades den 10/2 i Sydsvenskan, efterlystes att vargjakten borde förenklas i södra Sverige. Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant ger både lösningar på problem och reagerar på påståenden som att ” vargangrepp sker nästan varje dag” en rejäl överdrift.

-Totalt skedde 66 vargangrepp mot tamboskap i hela Sverige under 2022, enligt SLU Viltskadecenter. Det är knappast ”varje dag i södra Sverige”, som distriktsordförandena påstår, konstaterar Magnus Orrebrant och fortsätter:

-Om företrädare för Jägarnas Riksförbund verkligen brydde sig om fårägarna och landsbygden borde de sluta att hetsa mot vargarna och låta dem vara där de gör minst skada. Varför inte se över jakten med drivande hundar istället? Sådana hundar dödar förmodligen fler får än vargarna och bidrar till ett stort antal trafikolyckor på landsbygden genom att driva viltet ut på vägarna, eller själva bli påkörda. En kontrollerad jakt med hund är bättre för landsbygden än färre vargar. Fler vargar minskar antalet trafikolyckor och gör att betande hjortdjur inte skadar åkrarna.

Magnus Orrebrant menar även att distriktsordförandena för Jägarnas riksförbund i södra Sverige önskar sig förenklad vargjakt och ägnar sig åt uppenbara överdrifter, men det är inte vad som behövs – utan en faktabaserad debatt där Jägarnas riksförbund gärna får vara med och diskutera vargarnas för- och nackdelar. Det är det minsta man kan begära av en organisation som får nästan 10 miljoner kronor av Naturvårdsverket per år för att arbeta med jakt och viltvård.

Läs hela debatten här:

https://www.sydsvenskan.se/2024-02-24/fler-vargar-minskar-antalet-trafikolyckor?shareSource=sharebutton

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter