Lodjursjakten är inte bara oetisk eftersom man skjutet djur som söker skydd uppe i träd, utan även kontraproduktiv ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Föreningen menar att licensjakten sker bara för att tillfredsställa intresset som ett fåtal jägare har av spännande troféjakt, på bekostnad av ökade betesskador och trafikolyckor. Lodjursjakten är ett mycket kontraprodukt beslut ur ett bredare samhällsperspektiv, skriver Magnus Orrebrant i en debattartikel införd i Aftonbladet den 1 mars.

Skadorna på skogen och för lantbrukarna har kraftigt förvärrats på grund av ökade klövviltsstammar. Antal trafikolyckor med klövvilt har också ökat. Lodjuret är en utmärkt predator på rådjur, men även på dovhjort och kalvar av kronhjort.

Ändå beslutas om omfattande licensjakt på lodjur 2023. Detta är helt obegripligt. Jakten på lodjur är oerhört kontraproduktivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och bara en eftergift till jaktintresset. Det är oförsvarbart att besluta om licensjakt på lodjur när samhället drabbas av stora kostnader bara för att ett fåtal vill bedriva troféjakt. Nu har 330 utländska jägare anmält sig till jakten som börjar i dag, den 1 mars.

Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet, och själv få med dig flera konkreta argument mot lodjursjakten:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/abKd6M/rovdjursforeningen-rekordstor-jakt-pa-lodjur-obegriplig?fbclid=IwAR1UszWEzETzL-gvV1V25sbFv2yhByfR1Pw8NI6w1G_pgaOqfcrYgyy4_lU

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter