I en debattartikel i samband med vargangrepp i Östergötland skrev Dan Franzén, talesman i rovdjursfrågor för Jägarnas Riksförbund i Östgötakorrespondenten/Corren att ”Dessutom vet alla att detta med stängsel är helt verkningslöst” Detta felaktiga påstående bemöttes sakligt och kunnigt av Svenska Rovdjursföreningens regionansvarige i Östergötland, Christer Davidsson.

Christer Davidsson konstaterar att ett rovdjursavvisaande stängsel inte är ett 100-procentigt skydd, men näst intill. Under de senaste åren är det ytterst få – om ens något – vargangrepp som har skett bakom ett fullgott rovdjursavvisande stängsel (RAS). Det framgår tydligt av de protokoll som Länsstyrelsens besiktningspersoner upprättar efter varje angrepp. Han menar också att tamdjursägare har haft gott om tid för att ta ansvar och skydda sina djur.

-Vad gäller Östergötland har det funnits varg i norra delen av länet i Långbogenreviret sedan 2018, och dessförinnan hade vi besök av vandrande ungvargar, skriver Christer Davidsson och fortsätter:

-Det har alltså funnits gott om tid för djurägare att förbättra skyddet för sina djur genom att, med bidrag från Länsstyrelsen, bygga RAS.

Slutligen konstaterar han det lite förbryllande faktum att det åter är jägarna, inte till exempel Fåravelsförbundet eller LRF, som förfasar sig över vargen för djurägares räkning. 

Här kan du läsa debattinlägget i sin helhet:

https://corren.se/insandare/artikel/rovdjursavvisande-stangsel-fungerar/lq42q1kr

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter