Licensjakt på säl påverkar hela ekosystemet. Foto Wolfgans Voigt
Gråsälar tar endast enstaka fiskar, till skillnad från trålningsfartygen som dammsuger haven.

”Som vanligt föreslås en ”quick fix” i form av mer jakt. Sälen får skulden när det är vi människor som förstört den ekologiska balansen.” Så skriver Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant i Expressen där han replikerar på en debattartikel som föreslår säljakt som lösningen på Östersjöns problem.

I svaret på den debattartikel som tidigare publicerats, skriven av Hans Olsson, ordförande i Svenska Jägareförbundets kustråd, betonar Magnus Orrebrant att sälen, liksom andra rovdjur, har en otroligt viktig roll i vår natur. De tar de svagare individerna av sina bytesdjur, och inte hela stimmet, vilket trålningsfartygen gör. Detta naturliga urval säkerställer långsiktigt livskraftiga populationer av de djur som sälen jagar. De stora torskarna, som producerar mest rom, har försvunnit på grund av industriell trålningen, inte på grund av sälen som äter mindre storlekar av torsk. Detta gör att effekten av den industriella trålningen blir dubbelt negativ och leder till en alarmerande situation i Östersjön.

Istället för att jaga säl menar Magnus Orrebrant att sälen skulle kunna vara till hjälp att rädda torsken och strömmingen då de även tar andra fiskarter som konkurrerar med dessa, till exempel äter vikaresäl mycket spigg.

Här kan du läsa debattsvaret i sin helhet:

https://www.expressen.se/debatt/det-ar-tralfisket-som-ar-problemet–inte-salen

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter