På sistone har vi fått frågor om hur människor kan röra sig i vargrevir utan att störa. Vi håller oss borta från daglegor och byten, vi bakspårar på vintern. Det är sällan vi ser något av de stora rovdjuren, men att känna att de finns där är en viktig del av vårt naturintresse. Det är också en känsla vi vill dela med fler. 

När vi bjuder in till utflykter så gör vi det för att vi vill ge fler människor möjligheten att uppleva vild natur, att få chansen att se spår efter, höra eller se de djur som bor där. Vi tror att naturupplevelser ger en djupare förståelse för naturen och att det skapar ambassadörer som engagerar sig för att bevara det vilda.

De stora rovdjuren rör sig över enorma områden. Ett normalstort svenskt varg­revir är tusen kvadratkilometer stort, alltså en yta som motsvarar 200 000 fotbollsplaner. Det betyder att ett vargrevir ofta är ett område där det bor tusentals, ibland tiotusentals människor. Det bedrivs aktivt skogsbruk där. I ett område så stort går det dagligen människor på promenad, joggare springer och folk plockar svamp och bär. Året runt jagas där ett flertal arter, allt ifrån hare till älg och vildsvin. Det är långt ifrån ett område fritt från människor, ändå har vargarna valt att slå sig ner där.

Många erfarna rovdjursspårare och naturbevakare har uppmanat oss att vara ute i naturen där rovdjuren finns. Om vi däremot inte skulle vara ute i naturen så lämnar vi över djur och natur till andra, tyvärr ibland personer med mindre välmenande motiv.

Med våra utflykter vill vi ge människor möjlighet att lära sig hur man kan möta djur och natur utan att störa. Vi kan visa hur man kan röra sig i naturen enligt de etiska riktlinjer som föreningen håller på att ta fram. Vi behövs där ute helt enkelt. Vi bidrar även att minska oron för rovdjur genom att människor ser att vi är ute och rör oss mitt i reviren, vi övernattar ju där till och med utan att vara det minsta rädda. 

Det är något oerhört att få uppleva spårlöpan av ett lodjur eller höra ylande vargar på avstånd. Låt oss uppleva vår vilda natur och glädjas tillsammans! Följ med oss ut du också.

SVENSKA ROVDJURSFÖRENINGEN

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter