25 järvar ska dödas i 2024 års licensjakt.

Den 1 oktober börjar en ny jakt på en rödlistad art i Sverige. Denna gång är det järvens tur, trots att det inte finns fler än, grovt uppskattat, cirka 680 av dem i hela landet. Jakten sker med stöd av Sveriges egna undantagsregler, trots att järven är en sårbar art och ska vara strikt skyddad enlig Bernkonventionen.

Järven, Sveriges största mårddjur, något större än en grävling, är en skygg doldis i djurvärlden som få människor har sett. Det är därför också relativt oklart hur många det verkligen finns i vårt land. Järven lever ett enstörigt liv, främst i obebodda trakter långt upp i norra Sverige och rör sig över stora områden. Den är ofarlig för människan och livnär sig till största delen på kadaver från djur som självdött eller dödats av större rovdjur. Trots det ska 25 järvar skjutas i licensjakt 2024.

Jakten börjar den 1 oktober och kan pågå som längst till den 31 december. Det är tillåtet att använda sig av åtel, dvs lägga ut mat för att locka till sig järven, samt att söka efter spår på vägar och skoterleder med motorfordon för att kunna ringa in djur. Upp till två hundar får släppas för att jaga efter och ställa järven, som ofta flyr upp i ett träd, men även kan försöka försvara sig intensivt mot hundarna.

Järvhonorna extra känsliga för jakt

Det finns inga restriktioner rörande vare sig ålder eller kön för de järvar som får dödas, trots att järvhonorna är extra värdefulla. En järvhona får för det mesta bara två ungar och liksom för de flesta vilda djur är dödligheten stor bland unga individer. Överlever ungarna den första kritiska tiden går de oftast tillsammans med sin mamma hela det första året. De behöver god tid på sig för att lära sig att att klara sig för det ensamliv som väntar. Vuxna järvar träffas bara vid parning. Detta innebär att honan bara får ungar vartannat år. Dessutom är järvhonorna oftare utsatta för illegal jakt. Under vårvintern spåras de med hjälp av skoter till sin lya där de antingen är dräktiga eller har nyfödda ungar. En stor avskjutning av äldre honor kan på lång sikt vara fatalt för en arts överlevnad.

Onödig och överklagad

-Efter den omfattande björnjakten är det nu dags att döda Sveriges sällsynta järvar. Trots att vi i dagsläget kan ha så få som bara runt 650 järvar i hela landet anser man att 25 av dem måste skjutas. Det kan vara förödande för den känsliga lilla populationen, dessutom helt onödigt. Järven livnär sig till absolut största delen på kadaver, djur som redan är döda. Trots det är skälet till jakten att man säger sig vilja skydda rennäringen. Men om så vore fallet skulle det vara betydligt mer effektivare att bevilja skyddsjakt på de individer som orsakar problem, säger Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant.

Svenska Rovdjursföreningen har överklagat årets licensjakt.

Fotnot: I år är första året som länsstyrelserna själva kunnat besluta om licensjakt på järv, detta med anledning av att Naturvårdsverket bedömer att stammen är över referensvärdet (som ska säkerställa att arten inte riskerar utrotning) om 603 individer. Enligt senaste inventeringen 2023 finns det ungefär 680 järvar i Sverige. Dock är det svårt att räkna dem exakt eftersom de främst håller till i svårtillgänglig terräng i norra Sverige och rör sig över stora områden. Antalet beräknas därför enligt olika omräkningsfaktorer, bland annat baserat på uppskattade föryngringar. Naturvårdsverkets siffror är därför mycket ungefärliga. Licensjakt på järv sker 2024 endast i Jämtlands län.

Susann Engqvist, Foto Roger Brendhagen

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter