Nyhetssida från The Guardian med bild på lodjurshuvud och text om svensk lodjursjakt.
Brittiska The Guardian uppmärksammar svensk lodjursjakt på sin nyhetssida.

Liksom vargjakten uppmärksammas svensk lodjursjakt nu även internationellt. Här är utdrag ur en artikel publicerad på theguardian.com den 2 mars 2022, fritt översatt:

Hundratals lodjur ska jagas i Sverige efter den största vargjakten någonsin

Naturvårdare fördömer den senaste svenska licensjakten på lodjur som ren troféjakt, medan jägarna medger att det handlar om spänningen.

Sverige har utfärdat jaktlicenser för att kunna döda totalt 201 lodjur, bara veckor efter att dussintals vargar dödats i landets största vargutrotning i modern tid. Antalet licenser för att döda lodjur under hela mars månad, som utfärdats av Sveriges länsstyrelser, är mer än dubbelt så många som under de senaste åren.

Den planerade jakten står inte i någon som helst proportion till faran för boskap eller människor, menar viltvårdare och naturvärnare som uppmanar EU att vidta åtgärder mot Sverige för att ha brutit mot miljölagstiftningen.

Föreningens ordförande, Magnus Orrebrant, är den som först får komma till tals i artikeln och säger så här:

”Det här är en troféjakt, precis som att åka till Afrika för att jaga lejon”, säger Magnus Orrebrant, chef för Svenska Rovdjursföreningen, en djurrättsorganisation som har startat en petition där man kräver att troféjakten på lodjur ska upphöra. ”Hundratals utländska jägare kommer till Sverige för att jaga lodjur eftersom de tycker att det är spännande.”

Så sent som för bara en månade sedan varnade forskare för att lodjurspopulationen i Europa kan kollapsa om inte omedelbara insatser görs för att skydda djuren. DNA-analyser på den lilla lodjursstam som finns kvar i Frankrike, cirka 120-15 vuxna djur, visar att deras genetiska mångfald är så låg att de kommer att dö ut lokalt inom de närmaste 30 åren om inget ingripande görs.

Jägareförbundet: En spännande jakt

Svenska Jägareförbundet medger att lodjuren inte utgör någon fara för människor. Henrik Falk, jaktvårdskonsulent, säger till Guardian om den svenska lodjursjakten:

”Jakten är absolut inte kopplad till någon fara för människor. Det samma gäller vargjakten, det finns inga dokumenterade fall av varg som angripit människor i svensk modern tid. Lodjursjakten handlar mer om spänning, och för vissa jägare är naturligtvis skinnet motivationen.”

Det är förstås välkommet att The Guardian uppmärksammar svensk lodjursjakt, men dessutom länkades till det upprop som Svenska Rovdjursföreningen startat för att försöka stoppa lodjursjakt i framtiden. Skriv gärna på om du inte redan gjort det. Hittills (2/3 2022) har närmare 12.000 personer skrivit på:

https://www.change.org/p/stoppa-trof%C3%A9jakten-p%C3%A5-lodjur-i-sverige-stop-trophy-hunting-of-lynx-in-sweden?recruiter=1293764866&recruited_by_id=1c39e6b0-a083-11ed-9365-c17d1b8d24cf&utm_source=share_petition&utm_campaign=share_for_starters_page&utm_medium=copylink&fbclid=IwAR0Vw9-hxE8imQNv11eXwK6ipJ2el90d_NORTKARD4lqaSVIh7RR8b2SA-8

Även svenska WWF uttalar sig genom föreningens rovdjursexpert, Benny Gäfwert, angående EUs Art- och habitatdirektiv som deklarerar att jakt på en skyddad art som lodjur, kan tillåtas antingen för att förhindra skador på boskap eller för att skydda den allmänna säkerheten.

”Det är mycket tveksamt att något av dessa villkor gäller för lodjur i Sverige. Vi tror inte att jägarna kan åberopa dessa undantag, och vi har anmält detta till EU-kommissionen”.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet på engelska. Det kan krävas att du registrerar dig för att få läsa, men det är gratis.

https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/02/hundreds-of-lynx-to-be-hunted-in-sweden-following-biggest-ever-wolf-cull

Mer om lodjurens situation i Frankrike kan du läsa här hos Natursidan:

Text Susann Engqvist, 2 mars 2022

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter