Bernkonvetionen har sänkt vargens skyddsstatus från ”strikt skyddad” till ”skyddad”.

Ändringen i Bernkonventionen om minskat skydd av vargen beslutades den 3 december 2024 och trädde i kraft den 7 mars 2025. Omgående kom ett lagförslag från EU-kommissionen att flytta vargen från bilaga fyra till bilaga fem i art-och habitatdirektivet.

EU-kommisionen agerar snabbt på ändringen i Bernkonventionen och föreslår genast en riktad ändring av bilagorna till habitatdirektivet. Detta kommer att anpassa habitatdirektivet till vargens ändrade skyddsstatus från ”strängt skyddad” till ”skyddad”. Kommissionens förslag om en riktad ändring av bilagorna IV och V till habitatdirektivet när det gäller vargens skyddsstatus måste nu antas av Europaparlamentet och ministerrådet.

Gynnsam bevarandestatus måste uppnås

Nedgraderingen kommer innebära att EU:s länder mer fritt kan börja jaga varg, men länderna måste fortfarande säkerställa att vargen har gynnsam bevarandestatus.

” Skyddet av vargar enligt habitatdirektivet har gjort det möjligt för arten att återhämta sig från nära utrotning under de senaste årtiondena. Men nu står vi inför en föränderlig verklighet på fältet med ett stort antal vargar i vissa EU-länder. Dagens föreslagna ändring av vargens rättsliga status från strikt skyddad till skyddad enligt habitatdirektivet kommer att ge medlemsstaterna flexibilitet att förvalta vargpopulationer. Detta ändrar inte medlemsstaternas rättsliga skyldighet att skydda arten och bevara dess populationer” säger Sveriges EU-kommissionär med ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi, Jessika Roswall i ett pressmeddelande.

Svenska Rovdjursföreningen arbetar nu intensivt, tillsammans med andra organisationer och föreningar för att Peter Kullgrens mål att sänka referensvärdet från 300 vargar till 170 vargar stoppas.

Här kan du läsa mer om varför vi inte anser att vargens skyddsstatus ska sänkas inom EU:

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter