Det här är ett svar på en insändare av Bengt Stor från Rättviks jaktvårdskrets. Vad Bengt Stor verkar missa är att vi lever i ett demokratiskt samhälle. 

Foto: © Günter Lenhardt.

Svenska Rovdjursföreningen kommer att överklaga så länge som Sverige fortsätter att bryta mot EU,s art och habitatdirektiv och driva en förvaltning av rovdjuren som inte tar hänsyn till naturen och samhället som en helhet. Europa börjar nu gå mot en mer naturvänlig inriktning och ser då också fördelarna med talrika rovdjursstammar, rovdjur som har en viktig roll i naturen och kan ha positiva ekonomiska effekter för samhället om de blir rätt utnyttjade, tex så inbringar björnskådning i Finland lika mycket direkta intäkter som hela rennäringen omsätter i Sverige och en talrikare lodjursstam skulle avsevärt kunna minska antalet trafikolyckor och betesskador.

En monopolsituation skapar inte en situation av nytänkande
Det som jag saknar är en öppen dialog där man lägger alla korten på bordet och ser på naturen och samhället som en helhet. Idag argumenteras det för sitt eget intresse, som optimering av jaktbart vilt, vilket driver många beslut gällande förvaltningen av rovdjuren. Hur kan Bengt Stor annars förklara att man i delar av södra Sverige skjuter av lodjuren, inte har några skador på tamboskap men stora problem med betesskador och trafikolyckor? Att man i Värmland skjuter 3 av 11 björnar! Allt annat än ansvarsfull förvaltning och så blir det när en organisation nästan har fått en monopolsituation gällande förvaltningen i Sverige. Vi som har jobbat i näringslivet vet att monopolsituationer inte är det optimala för en sund utveckling av någon verksamhet. En monopolsituation som nu existerat i Sverige sedan 1938 gällande viltförvaltningen.


Inte höga löner och värnar om en positiv utveckling av landsbygden med rätt politik
Jag vet inte var Bengt Stor har fått det ifrån att Svenska Rovdjursföreningens har höga löner för sina chefer och drivs av hat mot jägare och landsbygdsbefolkningen. Fakta är att alla i ledande roller i vår förening jobbar helt ideellt och att många av våra medlemmar bor på landet och även är jägare. Det som för oss samman är en tro på en natur i samspel där rovdjuren har en viktig roll och en oro över det rovdjurshat som vissa grupper sprider i Sverige. Bengt Stor och en del andra politiker försöker få folk att tro att om vi bara håller rovdjuren på miniminivåer så kommer landsbygden att blomstra. Sanningen är snarare att dessa politiker försöker skylla på rovdjuren i brist på en egen trovärdig politik för landsbygden. Man skulle önska att Bengt Stor och andra politiker i stället fokuserade på sakfrågan, HUR får vi landsbygden att blomstra, i stället för att ägna tid och kraft till att diskutera om vi skall ha 0, 100 eller 300 vargar i Sverige. Kan Tyskland ha mer än 1500 vargar och en blomstrande landsbygd så bör Sverige också kunna klara det med rätt politik.


MAGNUS ORREBRANT
Ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

Debattartikeln är publicerad i Svensk Jakt och kan läsas r

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter