2024 ska 36 vargar skjutas i licensjakt som börjar den 2 januari 2024.

Vid en pressträff på länsstyrelsen i Dalarna kl 13.00 den 21 sept meddelades att licensjakten på varg 2024 kommer att omfatta 36 vargar, sex revir, i hela Sverige.

Antalet vargar är är nära en halvering från årets licensjakt då 57 av tilldelade 75 vargar sköts. Dalarna, där pressträffen hölls, är ett av de län där man ligger under förvaltningsmålen och beslutade då att ingen licensjakt skulle ske 2024. Vid pressträffen konstaterades att vargarna verkar ha svårt att etablera sig i Dalarna.

I Gävleborg, Uppland och Stockholm blir det heller ingen licensjakt på varg 2024.

Vargjakt i Södermanland för första gången

Nytt för nästa år är dock att vargjakt för första gången i modern tid kommer ske i Södermanland, där sex vargar ska skjutas. I Södermanland finns åtta vargrevir intill varandra, samtliga norr om riksväg 57 upp till Mälaren, från Järna till Eskilstuna. Detta område på cirka 30 kvadratmil är därmed det vargtätaste området i Sverige. Enligt 2022 års inventering finns där 4,5 föryngringar och antalet individer beräknas till minst cirka 45 vargar.

Susann Engqvist

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter