Söndag den 21 augusti börjar björnjakten i Sverige. Antalet brunbjörnar som får skjutas i år är rekordstort – 622 stycken. Svenska Rovdjursföreningen är starkt motståndare till detta.

Svenska Rovdjursföreningen anser att jakt på björn endast bör tillåtas i absoluta nödfall. Björnen är fridlyst i Sverige och rödlistad, nära akut hotad. Men år efter år anser sig Sverige stå över de regler om att skydda utrotningshotade arter vi förbundit oss till att följa när vi gick med i EU. Att jakten är så omfattande är extra anmärkningsvärt. Om samtliga 622 björnar skjuts i år är det nära 20 procent av det totala beståndet som 2017 uppgick till cirka 2900 individer. Ingen nationell inventering av björn har gjort sedan dess. Men det finns ingen forskning som säger att björnarna är så många att någon jakt för att reglera stammen behövs.

Jaktturism, en god ekonomisk affär

Svenska Rovdjursföreningen menar att björnjakten främst är en ekonomisk affär, och ren nöjesjakt. Björnen gör ingen särskild skada. Den är till största delen en skygg växtätare med en diet som till största delen består av vegetabilier och gärna myror. På hösten kan så mycket som upp emot 80 procent av kosten utgöras av blåbär. De är dock rovdjur, och särskilt nyvakna, hungriga björnar ta gärna älg- och framför allt renkalvar på våren. Därför bedrivs även en omfattande skyddsjakt på björn i renskötselområdena, något länsstyrelserna, som beslutar om antalet för licensjakten, inte verkar ta någon hänsyn till när antalet björnar som ska dödas i höstjakten bestäms. En förkrossande majoritet av de som sitter i viltvårdsdelegationerna som beslutar om björnjakten, är själva fritidsjägare.

Björnjakt är en lönsam verksamhet där både svenska och utländska jägare kan få betala flera hundra tusen kronor för att få skjuta en björn. Samma typ av jaktturism som när utländska jägare betalar för att få jaga lejon och elefanter i Afrika, bedrivs alltså på brunbjörn i Sverige. Föreningen menar att det ofta är ren troféjakt för en ”cool” bild att lägga upp på Instagram eller för att få en fäll på golvet. Men jägaren behöver inte vara särskilt skicklig. Jakten underlättas betydligt av att man får lägga ut mat, så kallad åtel, och locka till sig björnar så att de blir lättare att skjuta.

Svenska Rovdjursföreningen arbetar för att stoppa denna oetiska jakt för framtiden. Våra björnar förtjänar att få leva i fred i vår svenska natur, där de dessutom är viktiga för ett fungerande ekosystem. Stöd oss genom att bli månadsgivare och medlem. Ju mer resurser vi får desto bättre kan vi planera våra insatser och ge de vilda rovdjuren en starkare röst.

Tack!

Susann Engqvist, Foto Günther Lenhardt

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter