När inventeringsresultatet för 2024/2025 publicerades den 2 juni konstateras att vargstammen återigen har minskat. Resultatet visar att det under inventeringsperioden funnits cirka 400 vargar i Skandinavien (Sverige+Norge), 355 av dem i Sverige. Det är en minskning jämfört med förra vintern då inventeringen visade cirka 375 vargar i Sverige.
Norra förvaltningsområdet har fortfarande få revir och de två revir som finns delas också med mellersta förvaltningsområdet. I det mellersta förvaltningsområdet minskade antalet familjegrupper och revirmarkerande par för tredje året i rad. I vinterns inventering fanns flest revir i Örebro län, inte som tidigare i Värmlands län. Antalet revir med familjegrupper respektive revirmarkerande par i södra förvaltningsområdet låg kvar på ungefär samma nivå för tredje året i rad.
Viktig varg skjuten och försvunna revir
Under inventeringen dokumenterades tre finsk-ryska tikar och två hanar, vilket är både ovanligt många invandrade individer och ovanligt många tikar. Dock sköts den ena av de genetiskt viktiga hannarna i skyddsjakt 2024. Han finns dock med i statistiken eftersom inventeringen visar det antal vargar som funnits i Sverige under inventeringsperioden, inte det faktiska antalet som finns precis idag.
Många vargrevir har försvunnit. Vargreviret på Linderödsåsen i Skåne, liksom Baremosse i Mullsjö och Habo kommuner har inte kunnat återfinnas trots utökade inventeringsinsatser. I Västra Götaland har Hökensås i Jönköpings län, som delades med Västra Götalands län, inte heller kunnat bekräftas under den senaste inventeringssäsongen. (Se revirförteckning nästa uppslag)
Kritiskt i Dalarna och Värmland
Särskilt dramatiska har revirförlusterna varit i Värmland och Dalarna. I Dalarna har vargstammen mer än halverats på två år, medan Värmlands vargpopulation minskat från 130 till endast 45 vargar sedan 2023. Områdena har sedan tidigare benämnts som ”svarta hål” och forskare pekar på illegal jakt som mycket trolig huvudorsak.
Vargstammens utveckling i Sverige sedan 1998
Källa Naturvårdsverket/Nina.no, SLU
Foto Ymer Brändefalk