När tamdjuren skyddas effektivt mot rovdjursangrepp ökar acceptansen för rovdjuren. Det gynnar samexistensen. Här nedan får vi följa med Svenska rovdjursföreningen en helg till en gård i Bergslagen och få inblick i hur det går till att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.

Tony och Jimmy ser till att de viktiga hörnen blir stadiga. Foto: © Petter Berndtsson

Marken som skulle stängslas var gammal kulturmark som tidigare brukats men som vuxit igen. Nu ville markägaren återställa den öppna hagen genom att skaffa får, och hade ansökt och fått beviljat bidrag för uppsättning av rovdjursavvisande stängsel, då både lodjur och varg finns i närområdet.Regionsansvarige i Örebro län, Jimmy Magnusson, kontaktades för en genomgång av vad som behövdes införskaffas.

Ett korrekt stängsel skyddar bra

Ett rovdjursavvisande stängsel (RAS) ska sättas upp enligt riktlinjer från Viltskadecenter för att bli godkänt. Korrekt uppsatt och skött så att elen fungerar på alla trådarna, ger det ett gott skydd mot rovdjursangrepp. 

Stängslet bestod i detta fall av fem trådar där den nedersta ska sitta max 30 cm över marken, och den översta minst 110 cm över mark. Det är vanligast att vargen tar sig in i hagen genom att krypa under trådarna, så därför stängslade vi här med nedersta tråden max 25 cm över mark för att vara på den säkra sidan även om det blir lite mer jobb med att röja under tråden.

I en jämförelse som SLU Viltskadecenter gjort mellan besättningar innanför rovdjursavvisande stängsel och vanliga fårnät, hade bara 4,5 procent av besättningarna med RAS varit utsatta för angrepp jämfört med 22 procent av dem med vanligt fårnät. I de flesta fallen där varg ändå hade tagit sig in i hagar med rovdjursavvisande stängsel var de i de flesta fall undermåligt uppsatta och dåligt skötta enligt Jens Frank, forskare på SLU Viltskadecenter.

Noggrant arbete är viktigt – rovdjuren är påhittiga

Fyra medlemmar kom till gården medförande föreningens stängselkärra med automatisk jordborr, hejare, spett, grippeltänger, skruvdragare och mycket mer som behövs för arbetet.

Vi startade på fredag eftermiddag med att sätta i de grövsta stolparna (12 cm i diameter) där hörn och brytpunkter skulle vara. Marken var stenig och svår att arbeta i, så det tog tid att borra varje hål så djupt som krävs (ner till närmare 1 m, på frostfritt djup). Därefter kunde de övriga stolparna sättas i på rak linje mellan brytpunkterna. Sedan skruvades isolatorer på, mellan 25 cm – 110 cm över mark. 

Det gäller också att se till att det inte finns några sänkor under understa tråden där det går att krypa under, eller några stubbar eller stenar nära utsidan av staketet som kan användas att hoppa ifrån. Rovdjuren är påhittiga för att ta sig in, så det gäller att förebygga alla möjligheter.

Första helgen hann vi klart med stolparna, isättning av isolatorer och att börja dra tråden. Det var sol och varmt hela tiden, men som tur var fanns en sjö nära så vi kunde svalka oss med ett dopp efter dagens arbete. Helgen efter fortsatte arbetet med fyra nya medlemmar och kunde slutföras under samma dag.  

Slutligen återstod besiktning och godkännande av länsstyrelsen för att resten av bidraget ska betalas ut. Därefter var det klart för att släppa in fåren för att beta av hagen innan hösten. 

ANNA-KARIN LIEBER


Hör av dig om du vill hjälpa till med eller ha hjälp med stängsling!

Svenska Rovdjursföreningen har stor erfarenhet av att montera rovdjursavvisande stängsel. Nya medlemmar kommer hela tiden in och lärs upp av dem som varit med tidigare. Förutom att ha trevligt och träffa nya vänner, får man på detta sätt göra nytta både för djurhållarna och för rovdjuren, genom att acceptansen ökar för att ha rovdjur i närområdet. 

För dig som inte är medlem och vill hjälpa till och göra en insats både för rovdjuren och tamdjuren: Kontakta Svenska rovdjursföreningen via [email protected] och berätta vilket län du kan hjälpa till i.

För dig som är medlem och vill hjälpa till: Kontakta den stängslingsansvarige i din region här.

För dig som är djurhållare och vill ha hjälp att sätta upp rovdjursavvisande stängsel: Hör av dig till Per Axell som är föreningens stängselsamordnare: [email protected] 

För bidrag för rovdjursavvisande stängsel, kontakta länsstyrelsen i ditt län. Mer information om villkor för att söka bidragen finns på länsstyrelsens hemsida.

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Tidningen Våra Rovdjur