Tjernobyls muterade vargar verkar ha utvecklat motståndskraft mot cancer, visar en studie från Princeton University i USA.
När en kärnreaktor exploderade vid kraftverket i Tjernobyl i Ukraina i april 1986 evakuerades över 100.000 människor eftersom explosionen släppte ut cancerframkallande strålning. Kvar blev dock mängder av hundar, katter, hästar och vilda djur som vargar och vildsvin. Många dog och drabbades av strålningsskador, men en hel del överlevde också, och har fortsatt att fortplanta sig i det kontaminerade området.
Friska vargar nära Tjernobyl
År 2011 tog forskarna en närmare titt på vargarna nära Tjernobyl och förväntade sig se en hel del problem. De undersökte benen från de älgar som vargarna jagade och som hade höga strålningsnivåer. Överraskande nog verkade vargarna helt friska. Ytterligare en studie som genomfördes 2019 har gett bevis för att den lokala vargpopulationen inte har någon intern strålning. Eftersom djuren färdas långa sträckor för att jaga får de inte i sig så mycket kontaminerat byte. Forskningen visade också att vargarna utsattes för högre nivåer av extern strålning än förväntat, även om effekterna på djuren fortfarande var osäkra.
Generationer av hög radioaktiv strålning
Dr Cara Love, evolutionsbiolog och ekotoxikolog vid Princeton University i USA, har studerat hur vargarna inne i den förbjudna zonen i Tjernobyl överlever trots att de i generationer utsatts för radioaktiva partiklar. Tillsammans med ett forskarteam fick hon år 2014 tillgång till en av de stängda zonerna Tjernobyl Exclusion Zone (CEZ) och satte radiohalsband på vargarna så att deras rörelser kunde övervakas. Halsbanden ger teamet realtidsmätningar av var vargarna befinner sig och hur mycket strålning de utsätts för.
Forskargruppen har även tagit blodprover för att förstå hur vargarnas kroppar reagerar på cancerframkallande strålning. Forskarna upptäckte att Tjernobylvargarna utsätts för uppemot 11,28 millirem strålning varje dag under hela sitt liv – vilket är mer än sex gånger den tillåtna säkerhetsgränsen för en människa.
Förändrat immunförsvar
Dr Love fann även att vargarna har ett förändrat immunförsvar som liknar det hos cancerpatienter som genomgår strålbehandling. Men ännu viktigare var att hon också identifierade specifika delar av djurens genetiska information som verkade motståndskraftiga mot ökad cancerrisk.
Cara Love hoppas att forskningen ska kunna användas för att skydda människor mot cancer. Dessvärre har projektet tvingats pausa på grund av pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.
Susann Engqvist, Ai-genererad illustration
Källa: Sky News
Artikeln tidigare publicerad i Våra Rovdjur Nr 4/2024