Grävlingen är lite av en doldis. Det är inte så ofta vi får syn på den – förutom överkörd på motorvägen (där cirka 30 000 dödas årligen) – eftersom den är mest aktiv om natten. Dock ser vi ibland spår efter den på tomten. Här får du 12 tips på har du kan leva i harmoni med detta ofarliga och ofta missförstådda djur.
Först av allt, låt oss slå fast – grävlingar är inte farliga eller oprovocerat aggressiva mot människor. Du behöver inte ha kottar eller knäckebröd i stövlarna ifall du skulle stöta på en grävling på kvällspromenaden för att den ”inte slutar bitas förrän det krasar”. Detta är bara gamla skrönor.
Ofarlig maskletare
Grävlingen är en fredlig nattvandrare som visserligen kan smaska i sig det mesta som kommer i dess väg, men främst letar den daggmask, larver, sniglar och fallfrukt efter mörkrets inbrott. Som i princip alla vilda djur håller den sig undan människor och flyr så fort den anar din närvaro. Dock är den närsynt, så om inte vinden ligger på kan den komma ganska nära om den varken hör dig eller känner din doft. Liksom de flesta djur kan den försvara sig om den blir överraskad, känner sig trängd och inte kan fly. Den har starka käkar och vassa klor.
Spännande spaning för barn
Att ha en grävling som patrullerar tomten ibland kan vara spännande att spana efter, särskilt för barn. Det är ett bra sätt att lära sig om våra vilda grannar och att vi delar på den här planeten. Släck ljuset i rummet så att era ögon vänjer sig vid mörkret så ser ni bättre vad som händer i trädgården. Ofta kommer grävlingen ut strax efter skymningen, som sommartid ju är ganska ljus, och försvinner tillbaka till grytet på morgonkvisten. Det svartvita huvudet brukar vara enklast att upptäcka först. Den är faktiskt mycket charmig där den lufsar fram och vickar på baken med den lilla svansstumpen.
Tecken på grävling på tomten
Att du har en stationär grävling på tomten kan du upptäcka på flera sätt. Givetvis om du ofta ser den där, eller har hittat ett gryt, men också på spillningen som ser ungefär ut som smått hundbajs som smalnar av i ändarna. Ofta lägger grävlingen avföring i små grävda gropar. Att det är uppbökat i gräsmattan, rabatterna eller i komposten tyder också på grävlingsbesök. Med en viltkamera i trädgården kan du bli säker.
12 goda råd om du har en grävling som granne
Även om du tycker det mest är trevligt med en vild granne, kan det vara bra att tänka på några saker så att er samexistens blir harmonisk.
- Hägna in odlingar och kanske även öppen kompost med metallstaket och säkra så att grävlingen inte kan gräva sig in under.
- Säkra soptunnan genom att bygga in den eller fästa den i grindstolpe eller träd, så att grävlingen inte kan välta den. En tung sten ovanpå gör tunnan svår att välta, men den kan också falla ned i huvudet på grävlingen och skada den.
- Skölj ur burkar och liknande som du kastar i soptunnan för att minimera lockande doft.
- Lämna inte dörrar obevakade öppna om kvällen/natten så att inte grävlingen lockas in i huset av matdoft.
- Grävlingen är oftast extra intresserad av nygrävd jord, skydda dina nyplanterade plantor.
- Täta kring husgrund och altan så att grävlingen inte ka ta sig in under och gräva gryt.
Om du helst vill att din vilda granne undviker just din tomt:
- Att själv bokstavligen ”pinka in sitt revir” är gammalt beprövat knep för att få grävlingar och andra vilda djur att hålla sig borta..
- Låt inte fallfrukt ligga kvar på marken.
- Att dränka in trasor med till exempel parfym eller annat starkt luktande av människa är också avskräckande, liksom doften av blodmjöl.
- Grävlingar gillar inte oljud. Att du för mycket liv på tomten eller spelar musik han få den att undvika området. Det finns särskilda ljudskrämmor med ett för människan ohörbart ljud som sägs skrämma bort grävlingen.
- Flytta runt saker och ”stöka till” på tomten. Grävlingar är vanedjur och gillar att saker förblir som de brukar.
- Sprid ut blodmjöl på tomten, med fördel i rabatter eftersom det är ett gödningsämne.
Inga grävlingsgryt under huset
Grävlingar gräver gärna gryt i sluttningar, under jordkällare, sparsamt besökta hus, altaner eller trappor. I ett och samma gryt kan det bo många grävlingar, och ibland delas gryten också med rävar. Ett grävlingsgryt kan användas i över 100 år och kan med tiden bli väldigt stort, flera våningar under jord, och med över 30 ingångar. Detta kan göra marken under ditt hus blir underminerad och osäker. Håll därför koll regelbundet på husgrund, under trappor, altan, vid jordkällare och liknande så att grävlingen inte börjat försöka gräva ut ett gryt. Om du behöver få grävlingen att flytta, använd i första hand något av ovanstående metoder. Du kan också prova att sätta igen ingången till lyan, men då måste du vara helt säker på att alla grävlingar är ute och att där inte finns några ungar kvar i grytet. Sommartid använder en del grävlingar husgrunder, altaner osv endast som viloplats på dagen, ser du dem där behöver det inte per automatik innebära att de försöker gräva ett rejält gryt för vinterbruk.
Text Susann Engqvist, Foto Hans Veth