170 vargar är det referensvärde för varg som regeringen kommer rapportera till EU 2025.

Den 16 oktober meddelade regeringen att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för vargen i Sverige är sänkt från 300 till 170 vargar. 170 är därmed det antal som Naturvårdsverket kommer att rapportera som gynnsam bevarandestatus till EU i juni 2025. Detta antal kommer sedan, under förutsättning att det godkänns av EU, ligga till grund för hur många vargar som ska finnas i Sverige för att uppfylla enligt EUs Art- och habitatdirektiv. Svenska Rovdjursföreningen ifrågasätter starkt beslutet.

Beslutet om 170 vargar innebär i princip en halvering av populationen jämfört med 300 som är nuvarande miniminivå. Dock menar flera populationsforskare, bland andra Linda Laikre, professor vid zoologiska institutet, Stockholms Universitet, att nivån är alldeles för låg för att inte riskera långsiktig överlevnad för vargen i Sverige. I våras konstaterade hon, tillsammans med 17 internationella forskarkollegor i ett öppet brev i tidningen Sience att ”För en god bevarandesituation med möjlighet till långsiktig överlevnad behöver värdet på den genetiskt effektiva storleken hos den sammanhängande populationen uppgå till minst 500 vilket innebär minst 2 000 individer”

Kritiserad forskningsrapport grunden

Forskningsrapporterna som legat till grund för beslutet har också fått mycket kritik. Analyserna bygger till exempel enbart på kortsiktiga, teoretiska beräkningsmodeller. För att en så pass liten vargstam ska kunna vara livskraftig krävs även ett antal svåruppfyllda förutsättningar. Bland annat kan vargar behöva flyttas med helikopter samt övervakas på individnivå. Forskarna som presenterade rapporten har själva uttryckt tvivel om att det är möjligt. Dessutom bygger analyserna på att den svenska vargstammen ingår i en större population, som omfattar delar av den ryska populationen. Men enligt den så kallade Tapioladomen 2019 får ett EU-land inte förlita sig på osäkra populationer utanför EU.

Nuvarande referensvärde redan för lågt och ifrågasatt

Svenska Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant menar att det är ett fullständigt orimligt referensvärde.

-Vi har mycket svårt att se att Sverige ska få godkänt av EU att ytterligare sänka det redan låga och ifrågasatta referensvärdet som idag är 300 vargar. Svenska Rovdjursföreningen kommer naturligtvis att med all kraft verka för att Sveriges sänkning av gynnsam bevarandestatus inte godkänns. Istället borde det höjas betydligt.

Pressmeddelandet från Regeringen:

”Vart sjätte år rapporterar Sverige bevarandestatusen för arter listade i art- och habitatdirektivet. Nästa rapporteringstillfälle till EU äger rum 2025. I rapporteringen ingår bland annat att uppge hur stor populationen minst måste vara för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Regeringen avser besluta att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg ska rapporteras som 170 individer. Naturvårdsverket kommer att ges i uppdrag att rapportera det värdet när myndigheten fullgör Sveriges internationella rapportering i frågan.

– Ända sedan regeringen tillträdde 2022 har vi arbetat med att lägga om vargpolitiken. Arbetet för en minskad vargstam är aktivt och pågående. Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

– Rovdjurspolitiken måste ta hänsyn till alla de människor som lever och verkar i vargens närhet. Sveriges förvaltning av vargstammen ska vara både ekologiskt och socialt hållbar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– För Moderaterna har detta varit ett mål länge och vi tror att det här målet är en omstart för att skapa en lokal acceptans för vargstammen. Det här kommer att förbättra möjligheterna för de som lever och verkar på landsbygden, säger John Widegren, gruppledare för Moderaterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Regeringen avser att fatta beslut som innebär att ansvariga myndigheter får i uppdrag att vidta de särskilda förvaltningsåtgärder som är nödvändiga för att inledningsvis minska vargstammen till 270 individer. Därefter – i takt med att de särskilda förvaltningsåtgärderna vidtas och så snart som möjligt – ska stammen minska ner mot referensvärdet, samtidigt som möjligheterna till licensjakt upprätthålls och riktlinjerna kring skyddsjakt inte skärps.”

Fotnot: Rapporten som ligger till grund för beslutet beställdes av Naturvårdsverket, efter initiativ av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Kullgren är starkt pådrivande för att minimera vargstammen, både i Sverige och EU. Vargjakten som startar 2 januari 2025 kommer inte att påverkas av beslutet om det sänkta referensvärdet.

Läs mer här:

Ditt stöd är viktigt för att hjälpa oss i vårt arbete för att våra stora svenska rovdjur ska få leva kvar i vår natur. De är ovärderliga.

Rovdjursföreningen

Mer från Nyheter