Den 5 juni röstade EU-rådet för att sänka vargens status från ”strikt skyddad” till ”skyddad”. Beslutet togs genom en snabbprocedur, utan debatt. Medlemsstaterna måste dock fortsätta att säkerställa vargens gynnsamma bevarandestatus. De får också fortsätta att lista vargen som en strikt skyddad art i den nationella lagstiftningen och införa strängare åtgärder för att skydda vargen.
Så här skriver Europeiska rådet på sin hemsida:
Rådet har antagit ändringen av habitatdirektivet varigenom vargens skyddsstatus ändras från ”strikt skyddad” till ”skyddad”. Genom denna uppdatering anpassas direktivet till den uppdaterade Bernkonventionen, dvs. det internationella avtalet om skydd av växter, djur och naturliga miljöer i Europa. Den nya statusen kommer att ge medlemsstaterna större flexibilitet i förvaltningen av vargpopulationerna. Medlemsstaterna måste dock fortsätta att säkerställa vargens gynnsamma bevarandestatus. De får också fortsätta att lista vargen som en strikt skyddad art i den nationella lagstiftningen och införa strängare åtgärder för att skydda vargen.
Vad händer nu?
Efter rådets godkännande har lagstiftningsakten antagits.
Den kommer att offentliggöras i EU:s officiella tidning och 20 dagar senare träder den i kraft.
Bakgrund
Under de senaste årtiondena har man sett en positiv utveckling när det gäller vargens bevarandestatus. Enligt EU-kommissionens studie har arten återhämtat sig över hela Europa, och den uppskattade populationen har nästan fördubblats på 10 år (från 11 193 år 2012 till 20 300 år 2023). Denna fortsatta utbredning har dock lett till socioekonomiska utmaningar, särskilt när det gäller samexistensen med mänsklig verksamhet och skador på boskap. Enligt de senaste tillgängliga uppgifterna från medlemsländerna beräknas vargen döda minst 65 500 tamdjur varje år i EU.
Bernkonventionen antogs 1979 och trädde i kraft 1982. Den är ett internationellt fördrag inom ramen för Europarådet och syftar till att säkerställa att vilda växt- och djurarter och deras naturliga livsmiljöer bevaras och skyddas.
Genom konventionen införs rättsliga skyldigheter för de avtalsslutande parterna, och över 500 vilda växtarter och 1000 vilda djurarter åtnjuter skydd. Det beslutsfattande organet ständiga kommittén sammanträder varje år i Strasbourg. EU och dess medlemsländer är parter i Bernkonventionen.
Källa https://www.consilium.europa.eu/